SON DAKİKA
Giriş Tarihi : 25-10-2022 12:34

Otele Bombalı Saldırı: 9 Kişi Öldü

Somali'nin Kismayu kentinde bir otele bomba yüklü araçla düzenlenen silahlı saldırıda 9 kişi yaşamını yitirdi, 4 saldırgan da öldürüldü.

Otele Bombalı Saldırı: 9 Kişi Öldü

Liman kentindeki Tawakal Otel'in kapısına patlayıcı yüklü bir aracın çarpması sonucu silah sesleri yükseldi. Yetkililer, saldırıyı El Kaide bağlantılı El Şebab militan grubunun düzenlediğini söylediler. 

Jubbaland güvenlik bakanı Yussuf Hussein Dhumal, basına yaptığı açıklamada, "Patlamada öğrenciler ve siviller de dahil olmak üzere 9kişi öldü ve 47 kişi de yaralandı. Patlamanın olduğu otel bir okulun yakınındaydı, bu yüzden çok sayıda öğrenci yaralandı" dedi. 

Dhumal, bomba patlamasında üç saldırganın öldüğünü ve dördüncü bir saldırganı ise güvenlik güçlerinin vurduğunu söyledi.

Saldırıdan önce otelde El Şebab ile mücadele konusunun ele alındığı bir güvenlik toplantısı düzenlendiği belirtildi. 

Somali ulusal televizyonunun Twitter hesabında paylaşılan video görüntüleri, güvenlik görevlilerinin yaralı saldırganlardan birini ambulansa yüklediğini gösterdi.

El Şebab'ın askeri operasyon sözcüsü Abdiasis Ebu Musab, saldırıyı üstlendi ve Jubbaland bölgesinin otelden çalışan yöneticilerini hedef aldığını söyledi.

Kismayu, güney Somali'nin kısmen El Şebab tarafından kontrol edilen bir bölgesi olan Jubbaland'ın ticari başkenti.

El Şebab, 2012 yılında Kismayu'dan sürüldü. Şehrin limanı grup için vergiler, odun kömürü ihracatı ve silah ve diğer yasadışı ithalat vergilerinden önemli bir gelir kaynağı olmuştu.

2019 yılında Kışmayu'da başka bir otele benzer bir saldırıda en az 26 kişi hayatını kaybetmişti.

Grup, Somali'nin merkezi hükümetini devirmek ve şeriat kurallarının katı yorumuna dayalı bir sistem için mücadele ediyoru. On yıldır süren bir isyanda Doğu Afrika'da yüzlerce sivil öldürüldü.

Somali güvenlik güçleri, yerel öz savunma gruplarıyla birlikte savaşırken son haftalarda El Şebab'a karşı savaş alanında kazanımlar elde ettiklerini, ancak grubun ölümcül baskınlar gerçekleştirmeye devam ettiğini söylediler. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ