KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 13-09-2023 22:17

Altın Koza Festivali Basın Duyurusu Yapıldı

Adana Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali 18-24 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacak.

Altın Koza Festivali Basın Duyurusu Yapıldı

Adana Büyükşehir Belediyesi’nce 18-24 Eylül tarihlerinde yapılacak 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin basın duyurusu Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen toplantıyla yapıldı. 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, kurul üyeleri Nebil Özgentürk, Hüseyin Orhan, Mahmut Göğebakan ve İsmail Timuçin’in katıldığı toplantıda festivalin jeneriği de gösterildi.

Cumhuriyetin 100. Yılında Altın Koza’nın 30’uncusunu yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Karalar, “Adana’da film festivali yapmanın ayrı bir yönü var. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali çok önemli çünkü Adana’nın sinemaya düşkünlüğü ve seçiciliği, halkının sanatseverliği, Adana’dan yetişen evrensel değerde sanatçıların çokluğu festivalin değerini artırıyor” dedi.

Başlık 2: Ücretli gösterimlerin geliri depremzedelere 

Bu yıl Orhan Kemal Emek Ödülleri’nin Belkıs Özener ve Ahmet Soner’e, Onur Ödülleri’nin Cihan Ünal ve Perran Kutman’a, Cumhuriyetin 100. Yılında “Sinemamızın Yüzleri Özel Ödülü’nün Türkan Şoray ve Kadir İnanır’a verildiğini hatırlatan Karalar, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde Türkiye prömiyerini yapacak olan, Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi ‘’Kuru Otlar Üstüne’’nin gösteriminden elde edilecek gelirin, deprem bölgelerine ulaştırılacağını kaydetti.

Festivalde film gösterimlerinin ücretsiz olduğunu, sadece deprem bölgesine yardım amacıyla Kuru Otlar filminin gösteriminin ücretli olduğunu anlatan Karalar, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin bir halk festivali olduğunu ve ilçelerde, mahallelerde gerçekleştirilen film gösterimleriyle halkla buluşmanın etkili şekilde sağlandığını belirtti.

Başlık 3: Güçlü ve önemli bir festival

Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar da Uluslararası Adana Altın Koza Festivali’nin sinema sanatı için önemli olduğunu dile getirdi. Samancılar, Adana halkına ve festivale sahip çıkan basın kuruluşlarına teşekkür etti.

Festival Yürütme Kurulu Üyesi Nebil Özgentürk, Altın Koza’da yer almaları için aradıkları sanatçıların hiçbirinin kendilerini geri çevirmediğini ifade ederek, bunun da Altın Koza’nın gücünden ve öneminden ileri geldiğini söyledi.

Konuşmaların ardından festival jeneriği izlendi.

Başlık 4: Festivaldeki yarışmalar

30. yılına ulaşmanın heyecanıyla seyirciyle buluşacak olan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde bu yıl da Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Belgesel Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması bölümleri yer alacak.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasına 45 film başvurdu, ön değerlendirmeyi 11 film geçti, yarışmanın Jüri Başkanı Ömer Faruk Sorak. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Galaları PGM 01 Burda Performans Gösteri Merkezi Salonu’nda yapılacak.

Ulusal Bölgesel Film Yarışmasına 59 film başvurdu. Ön değerlendirmeyi 8 film geçti. Filmlerin galaları Esas 01 Burda AVM Cinemapink salonlarında yapılacak.

Danışmanlığını Alin Taşçıyan ve Esin Küçüktepepınar'ın, koordinatörlüğünü İzlem Oktay'ın yaptığı Dünya Sineması Bölümü; Avrupa Sineması, Dünya Sineması ve Özgürlüğün Yolları seçkilerini kapsayan, uluslararası alanda övgüler ve ödüller toplayan yeni filmlerin yanı sıra klasiklerden oluşan 21 muhteşem filmi sizlerle buluşturacak. Ayrıca, usta yönetmen Godard’ın anısına Sinematek iş birliğiyle bir özel gösterim yapılacak.

Başlık 5: Üç kısa film yarışması var

Adana Kısa Film Yarışması-6 film yarışacak.

Öğrenci Kısa Film Yarışması-24 film yarışacak.

Uluslararası Kısa Film Yarışması-20 film yarışacak.

Çukurova Altın Koza Akademisi bu yıl 2. kez düzenlenecek. Türkiye’de üniversitelerin sinema ve güzel sanatlar bölümlerinde eğitim gören öğrenciler Adana’da ağırlanacak ve festival süresince sinema sektöründen temsilcilerin düzenleyeceği atölyelere katılacaklar. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ