KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 20-09-2023 00:08

Altın Koza'da Ödüller Sahiplerine Verildi

30. kez sinemaseverlerle buluşan Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin açılış gecesinde Orhan Kemal Emek Ödülleri sahiplerine takdim edildi.

Altın Koza'da Ödüller Sahiplerine Verildi

30. kez sinemaseverlerle buluşan Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin açılış gecesinde Orhan Kemal Emek Ödülleri sahiplerine takdim edildi. 

Emek Ödülleri, Türk Sineması’na sesiyle büyük emeği veren, Yeşilçam’ın şarkılarının unutulmaz sesi Belkıs Özener’ ve “Genç Sinema” hareketinin kurucularından senarist, yazar ve yönetmen Ahmet Soner’e verildi.

Merkez Park Amfi Tiyatro’da Yetkin Dikinciler’in sunumuyla gerçekleşen tören, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Karalar, “Cumhuriyetimizin 100. yılında festivalimizin 30’uncusunu yapıyor olmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Sinema birleştirici gücü olan, dili evrensel, çok etkili bir sanat dalıdır. Adanalı sanata düşkün, seçicidir ve sinemayı iyi bilir. Altın Koza’nın emeğe saygısı, bakışı çok önemli. Bu yıl Orhan Kemal Emek Ödülleri’ni Belkıs Özener ve Ahmet Soner gibi iki efsane isim aldı. Kendilerine saygılarımı sunuyorum. Cumhuriyet’in kurucusu ve ülkemizin kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk sanata değer vermeseydi bugün böyle güzellikler yaşayamazdık. Hoşçakalın, Atatürk'le kalın” dedi. 

Başlık 2: Ödüller

Belkıs Özener’e ödülünü oyuncu Binnur Kaya takdim etti. Özener ödülünü alırken,“Çok bekledim. 40 sene sustum. Bu ses benim, demedim. Adım yazılmadı. Benim sesimi biliyordunuz ama beni tanımıyordunuz. Şimdi karşınızdayım. Sizleri çok seviyorum. Size karşı kendimi borçlu hissediyorum" diye konuştu. 

Yönetmen, senarist, yazar Ahmet Soner’e ödülünü, Zeydan Karalar ile birlikte Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü takdim etti.  Soner ödülünü alırken; “Orhan Kemal çok üretken ve çok çilekeş bir yazardı. Onun adına bu ödülü alıyor olmaktan çok mutluyum. Işıklar içinde yat Orhan Kemal” dedi.

Başlık 3: "Çektiğin film Adana’da izleniyorsa tutar”

Açılış gecesinde, “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’’ Jüri Başkanı yönetmen Ömer Faruk Sorak da konuşma yaptı. Sorak, şunları söyledi:

"Meslekte 30. yılım ve 30. yılda böyle bir festivale jüri başkanı olarak layık görülmem beni çok mutlu etti. Seçici kurula ve jürideki arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Sinema filmi çekmeye başladığım dönemde İstanbul’da ‘’Eğer çektiğin film Adana’da izleniyorsa emin ol tutar’’ derlerdi. Ve ben bunu tecrübe ettim. Yaptığım filmlerin, Adana’da izlenenlerinin ne kadar çok izlendiğini şahsen tecrübe ettim. Bu sebeple sizlerin sanata olan sevgisine ve saygısına sonsuz teşekkür ediyorum. Çok güzel bir festival geçirmeniz dileğiyle” dedi.

Ödül töreninin ardından sahne alan Candan Erçetin, film müzikleri ve sevilen şarkılarından oluşan repertuarıyla açılış törenini izlemeye gelen Adanalılara keyifli bir gece yaşattı. 

30.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin ilk günü programında, Vadullah Taş tarafından hazırlanan “Cumhuriyet’in 100. yılında Türk Sineması’nda 100 Kadraj” fotoğraf sergisinin açılışı da yapıldı. Esas01 Burda AVM'de açılan sergi, festival boyunca açık olacak.

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ