GÜNDEM
Giriş Tarihi : 24-09-2023 16:53   Güncelleme : 24-09-2023 17:42

TZOB'tan 'Hileli Zeytinyağı' Uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, internet üzerinden satılan "hileli" zeytinyağı konusunda vatandaşları uyardı.

TZOB'tan 'Hileli Zeytinyağı' Uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, internet üzerinden satılan "hileli" zeytinyağı konusunda vatandaşları uyardı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, farklı adlar altında beş litrelik zeytinyağının 350-500 lira fiyat aralığında satıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Son yaptığımız Ağustos ayı fiyat çalışmamızda alınan zeytinyağı üretici fiyatı 168 lira, market fiyatı ise 900 liradır. Kamuoyunda bilinen markaların 5 litrelik zeytinyağı fiyatları 900 lira ile 1400 lira civarlarındadır. 

Zeytinyağı fiyatları üretim düşüklüğü yüzünden Avrupa'da ve Türkiye'de rekor kırarken, özellikle e-ticaret yoluyla satılan zeytinyağı fiyatlarının bu kadar düşük olması akıllara taklit ve tağşişi getirmektedir. Zeytinyağı Akdeniz ülkelerinde üretilen, içerdiği fonksiyonel nitelikteki bileşenler nedeniyle ön plana çıkan ve en fazla taklit ve tağşiş uygulanan gıda maddelerindendir."

Başlık 2: "Güvenilir yer ve markalardan alın"

Bayraktar, iç piyasada "taklit ve tağşiş" konusundaki mücadelenin sürdüğünü ifade ederek, şunları aktardı:

"Zeytinyağı tüketici satış fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çeşitli hileler uygulayarak fiyatların düşürülmesi hem ekonomik hem de sağlık açısından büyük sorunlar yaratmaktadır. Tüketicilerin satın aldığı zeytinyağının sahte olup olmadığını anlaması ne yazık ki çok mümkün değildir. Tüketiciler aldıkları yağı rengine, kokusuna ve tadına bakarak değerlendirebilir olmalarına rağmen, zeytinyağının hileli olup olmadığı ancak belirli laboratuvar testlerinin yapılmasıyla anlaşılabilir. Bu nedenle tüketicilerimiz yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan almalıdır."

Başlık 3: "Cezalar caydırıcı olmalı"

Bayraktar, taklit ürün konusundaki cezaların caydırıcı olmadığını da belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Yapılan denetimler sonucunda uygulanan cezai işlemler caydırıcı nitelikte olmadığı için zeytinyağında yapılan sahtekarlık önlenememektedir. Bu durumda en büyük zararı tüketiciler görmektedir. Tüketiciler zeytinyağı diye litresine 80-100 lira ödediği yağın aslında çok daha ucuz olan pamuk yağı, kanola, aspir yağı olduğunun çoğu zaman farkında bile olmamaktadır.

İnternet üzerinden, nerede üretildiği, stoklandığı belirlenemeyen ve insan sağlığı için tehdit teşkil eden bu ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığı takip etmeli ve denetlemelidir. Yapılan denetimlerinin sıkılaştırılması, ceza alanların kamuoyuna duyurulması ve caydırıcı olması büyük önem taşımaktadır.”

Kaynak: Ajans Bizim

Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ