DÜNYA
Giriş Tarihi : 09-04-2024 13:34

İsrail'e İhracat Kısıtlaması

Türkiye, toplam 54 ürünün İsrail'e ihracatında kısıtlama kararı aldı.

İsrail'e İhracat Kısıtlaması

Türkiye, toplam 54 ürünün İsraile ihracatında kısıtlama kararı aldı. Bu ürünler arasında uçak benzini ve jet yakıtları, tel çekme makinaları ve inşaat malzemeleri bulunuyor. 

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana devam eden savaşta Gazze Şeridi’nin büyük bir yıkıma uğradığı, bölgeye yapılacak yardımların da İsrail tarafından engellendiği belirtildi. 

Açıklamada, Türkiye’nin “çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, önce kalıcı ateşkes ve diplomatik çözüm arayışlarının hâkim olması ve Gazze’nin yeniden imarı için, gerek taraflar nezdinde, gerekse uluslararası arenada ve İslam dünyası bünyesinde siyasi ve diplomatik çalışmaları en üst düzeyde yaptığı” kaydedildi.  

Türkiye’nin bu süreçte Gazze’ye yardım sağlama konusunda önde gelen ülkelerden biri olduğu ifade edilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:  

“Bununla beraber, İsrail, uluslararası hukuku alenen çiğnemeye devam etmekte, uluslararası camianın sayısız siyasi ve hukuki ateşkes ve kesintisiz insani yardım sağlama çağrılarını yok saymaktadır.İsrail bugüne kadar uluslararası hukukun ve düzenin temel yapıtaşları olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu, BM İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın bu yönde almış oldukları hiçbir kararı maalesef uygulamamıştır.”

Birleşmiş Milletler bünyesinde alınan kararlar hatırlatılan açıklamada,  bu kararlarda “İsrail’e çok açık biçimde ateşkese varması, ve BM ile tam işbirliği içinde, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere ihtiyaç duydukları tıbbi malzeme ve sağlık hizmetleri dahil olmak üzere tüm temel insani yardımların kesintisiz şekilde sağlanmasına izin vermesi yükümlülüğü getirildiği” ve bu kararların hukuken bağlayıcılığı olduğu belirtildi. 

Başlık 2: İhracatın kısıtlanması kararı 

Açıklamada, Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren, ilk aşamada 54 ürün grupları altında yer alan ürünlerin İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı aldığı ve “Bu kararın gerekleri Ticaret Bakanlığı tarafından derhal yürütüleceği” ifade edildi. 

 Açıklamada, şunlara yer verildi:

“Bu karar, İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır.

Esasen, çok önceden bu yana, İsrail’e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiştir ve verilmemektedir.

Gazze Şeridi’nde gelinen vahim aşama çerçevesinde, uluslararası camianın tüm üyelerine çağrımız, İsrail’in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine uymasını teminen, üzerine düşenleri yerine getirmeleridir.

Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkı olarak, bugüne kadar olduğu gibi Filistin’in ve halkının yanında yer almaya ve desteklemeye devam edeceğiz.”

Başlık 3: Kısıtlama getirilen ürün grupları

Açıklamaya göre İsrail’e ihracat kısıtlaması getirilen ürün grupları şöyle:

  1. Alüminyum Profiller
  2. Alüminyum Teller
  3. Boyalar
  4. Bakır Profiller, Çubuklar ve Teller
  5. Beton Mikserleri
  6. Çelik Borular Ve Bağlantı Parçaları
  7. Çelik Filmaşin
  8. Çelik Kaplar ve Depolar
  9. Çelik Köprü Aksamı
  10. Çelik Kuleler
  11. Çelik Profiller
  12. Çimento
  13. Çimentodan, Betondan veya Suni Taştan İnşaat için Bloklar ve Levhalar
  14. Demir Çelikten Tüm İnşaat Malzemeleri
  15. Demir-Çelik Tüm Teller
  16. Ekskavatörler
  17. Elektrik Kabloları
  18. Elektrik Panoları
  19. Fayanslar
  20. Fiberoptik Kablolar ve Elektrik İletkenleri
  21. Forkliftler
  22. Granit
  23. Halat ve Kablolar
  24. Hırdavat Ürünleri
  25. Hidrolik Yağlar
  26. İnşaat Demiri
  27. İnşaat Makinaları
  28. İnşaat Yalıtım Malzemeleri
  29. İnşaatta Kullanılan Camlar
  30. Kimyasal Bileşikler
  31. Kimyasal Gübreler
  32. Klinker
  33. Kovalar, Kepçeler, Kürekler, Kıskaçlar ve Kancalar
  34. Kükürt
  35. Madeni Yağlar
  36. Makaralı Zincirler
  37. Mermer
  38. Metal İşleme Makinaları
  39. Metallerin İşlenmesinde Kullanılan Kimyasallar
  40. Mineral Gübreler
  41. Motor Yağları
  42. Paletler
  43. Plastik Borular
  44. Sandviç Paneller
  45. Seramikler
  46. Solvent Boyalar
  47. Tel Çekme Makinaları
  48. Testere Makinaları
  49. Tuğlalar
  50. Uçak Benzini ve Jet Yakıtı
  51. Vernikler
  52. Vinçler
  53. Yapıştırıcılar ve Tutkallar
  54. Yassı Çelik Ürünleri
Bilal KARADAĞBilal KARADAĞ