https://adiyamanmanset.com.tr/files/uploads/user/d1647f2613d1290aaddc5a88a73138c7-c73ef21411c8adbeb07f.jfif
Önder GÜZELARSLAN

Dünyayı Yaşanır Kılmanın Yolu

05-02-2023 23:04 652 kez okundu.

 

Başlık 2: Dünyayı Yaşanır Kılmanın Yolu

İnsanoğlunun yaşadığı bu dünyada hayatının her evresinin kendine has özellikleri vardır. Yine hayatının her döneminin kendine has nimetleri ve külfetleri bulunmaktadır. İnsan kimi zaman bol ve iyi nimetler içinde hayat sürdürür kimi zaman ise bin bir türlü sıkıntı ve meşakkat ile karşılaşır. Aslında güzellikler kadar sıkıntı, meşakkatler de hayatın akışı için önem arz etmektedir. Sıkıntı ve meşakkatler bazen bilerek veya bilmeyerek yaptığımız kötülüklerin bize yansıması şeklinde zuhur eder.

Dünyayı iki yönlü değerlendirmek gerekir. Bir yönü maddi yönü bir diğer yönü ise manevi yönü. Her iki yönü de insan için özel ve önemlidir.

İnsanoğlu, doğumundan ölümüne kadar, yaşadığı sürece sevgiye, şefkate, merhamete ve yarenliğe ihtiyaç duyar. Bu nedenle insan karşılıksız ve kayıtsız sevmeyi, hoşgörülü olmayı ve paylaşmayı kendine düstur edinmelidir. İşte bu düstur dünyayı yaşanabilir kılmanın da anahtarı sayılır. Dünyayı yaşanabilir kılma yolunda herkes üzerine düşeni hakkıyla yaptığında herhangi bir sorun da yaşanmayacaktır.

Hayatı yaşanılır kılma yolunda yapılacak en güzel şey iyilikleri ve güzellikleri çoğaltmaktır. Bununla birlikte yardımlaşmayı arttırmak, sevgi ve saygı çerçevesinin dışına çıkmamak gerekir. İnsanın yaşamı süresi içinde maddi ihtiyaçları olduğu gibi manevi ihtiyaçları da vardır. Sadece maddi yönünü beslemek kâfi değildir. Manevi dünyasını doğru ve sağlıklı yollarla besledikçe de gerilim ve çatışmadan uzaklaşır. Huzura kavuşur, ümidi artar, sabır ve hoşgörüsü genişler. Günümüzde yaşadığımız çatışmaların kaynağında hoşgörüsüzlük ve sabretmeme yatmaktadır.

Yüce dinimizin bize öğrettiğine göre, insan maddi ihtiyaçları kadar manevi ihtiyaçları içinde çaba gösterirse hayatı boyunca karşılaşacağı sorunlara daha temkinli ve sağduyulu yaklaşır. Manevi boşluklardan ve ruhsal sarsıntılarından kurtulur. İnsan hayatı boyunca manevi boşluklardan kendisini kurtaracak bir dost arar. İnsanı dünyada ve ahirette huzura kavuşturacak olan yegâne destek Rabbimizin merhameti ve dostluğudur. Rabbimiz, yarattığı insana şah damarından daha yakındır. Dolayısıyla dua ettiğinde ona icabet eder ve Onu akıl, gönül, şuur, vicdanla donatarak, düştüğü meşakkatler içinde asla yalnız bırakmaz.

Dünyayı daha iyi yaşanabilir kılmanın bir diğer yönü de başka yaşanacak yer yok diyerek yaşadığımız bu dünyayı korumak ve kollamak gerekir. Kısacası bu dünyanın değerlerini hor kullanmamak her bir değerinin kıymetini bilmemiz gerekir. Öncelikle dinimizin de bir emri olan çevremizi kirletmemekle bu işi yapmalıyız. Çevre kirliliği dünya da yaşayan bütün canlıların ana sorunlarından biri. Son yıllarda canlıların yaşam kaynağı olan suyumuz başta olmak üzere, havayı ve bütün diğer kıymetleri kirlettik. Denizlerde yaşayan canlılar kirlilikten dolayı can vermekte. Toprak atılan atıklar nedeniyle yok olmaya yüz tuttu. Son yıllarda geri kazanım ile bazı atıklar geri dönüştürülerek hem ekonomiye katkı sağlanmış oluyor hem de toprağın zehirlenerek yok olması önlenmeye çalışılıyor. Bütün bu çabalar yeterli olmasa da önemli. Artarak bu konuda daha güzel işlerin yapılması sağlanmalıdır. Eğer çevreyi iyi korumaz isek gelecek yüzyıllarda dünya yaşanabilir bir mekân olmaktan çıkacak. Yeryüzünde sadece insanlar yaşamıyor. Biz insanların dışında canlı ve cansız birçok varlık yaşam sürmekte. Bütün bu varlıkların hakkını korumak biz insanların ana vazifesidir. Yaşanabilir bir dünya için de çevrenin korunması gerekmektedir. Tabiatın dengesi de buna bağlıdır. Son yıllarda insanoğlunun vahşice yaşam biçiminden dolayı tabiatın dengesi bozulmakta, küresel ısınmayla birlikte de artık dünya da arzu edilen düzeyde bir yaşamın olmasının önü kesilmekte. Zamansız yağan yağmurlar, mevsimlerin şaşması, tabiatta yetişen ürünlerinde dengesini bozmaya başladı. Yaşanan onca şey insanoğlunun tabiatı ve dünyayı hor kullanmasından kaynaklanmaktadır.  

Dünyayı yaşanabilir kılmak için yapmamız gereken tek şey var ki o da insanlara yüreğimizle dokunmak, çevreyi kendimizi koruduğumuz gibi korumamız gerekir. Kısacası, ‘Topluma ve İnsanlığa’ adanmış bir hayat benimsemeliyiz ki dünya hepimize yetebilsin. 

19.06.2022

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Müminin Şiarı Nezaketli Olmak 2024 Mahalli İdareler Seçimini Nasıl Okumalıyız Sahi Babalar da Ağlar mı? Şair Yazar Siyaset ve Devlet Adamı Süleyman Arif Emre Miraç’a Açılan Kapı Kudüs Medeniyetin Yapısı Kitaplar ve Derik Kitap Fuarı Türk Hikâyeciliğin Duayeni 7 Güzel Adamdan Biri Rasim Özdenören Hiciv Ustası Bir Devlet Adamı Şair Eşref Bir Örnek İle Osmanlı Medeniyetine Bakış Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz Kitaplar Medeniyetin Anahtarıdır Sultan 2. Abdülhamit Han’ın Yularsız Aslanı Mihrali Bey Sizin İçin Değerli Olan Hangisi Çaydalı Mangal Kömürü Tarihi Değiştiren Savaşlar 1 Bereketli Toprakların Mayaladığı Elmalı’nın Gururu İbrahim Bedrettin Elmalı Edebiyat Dünyamızın Ustalarından Ahmet Hamdi Tanpınar Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı Konuşulan Doğrular Değil, Yaşanan Doğrular Önemlidir Kayısı Cennetinden Hüzün Diyarına Dönen Malatya Mağaranın Fermantasyon Gücü “Larende” Lezzet ve Sağlık Kaynağı Zeytinyağında Tağşişe Dikkat Koruyucu Aileler ve Manisa Koruyucu Aileler Derneği Ormanlarımız ve Doğa Yürüyüşü Türkiye’nin Tarıma Dair Sorunları ve Çözüm Önerileri Türkiye’nin En Çevreci Kuruluşu Botaş Kraliyet Jölesi Arı Sütü Sabır, Şükür ve Fütüvvet Pembe Kuvars Taşı Yün Ne Büyük Nimetmiş Meğer Bağırsaklarımız İkinci Beyin mi? Darphane, Mangır ve Kayme Üstad Necip Fazıl ve Şiire Dair Darphane, Mangır ve Kayme Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım Devrinin Yaşayan Kütüphanesi Mütefekkir Cemil Meriç Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz Cömertliğin En Üst Derecesi İsar Kışladan Avrupa’nın En Büyük Kütüphanesine İnsan En Değerli Varlıktır Asla Kırılmamalı Akdeniz Mutfağının Şifa Dolu Sebzesi Enginar Deyimlere Konu Olan Gülgillerden Bir Meyve “Ayva” Ömrünü Türk Milleti ve Kültürüne Adayan Bir İsim; Orhan Şaik Gökyay Kazdağları Eteğinde Bir Eko Turizm Durağı Gevher Nesibe Hatun ve Şifahanesi Kayı Boyunun Yaylağı Domaniç ve Hayme Ana Antik Çağda Bir Sağlık Merkezi “Asklepion” Küresel Ticaretin Kalbi MÜSİAD Fuarı Üzerine İnsanlık Tarihi ve Medeniyetlerin Doğuşuna İmkân Sunan Meyve İncir Umudun Yolu (Kağnı Kamyonu Yendi) Timüs Bezini Aktive Eden Mucizevi Manyetik Siyah Kum Tarih Kokan Atmosferde Doğa İle Buluşmak İstiklal Madalyalı Şehir İnebolu Seferberlik Çöreği İlk Müslüman Kadın Mucid Meryem El-İcliyye Zaferler ile Geçen Ay “Ağustos” Mimar Sinan, Eğri Minare Eğri ve Çocuk Seyyid Kurtşeyh Dede ve Devrekâni