DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Önder GÜZELARSLAN
Önder GÜZELARSLAN
Giriş Tarihi : 15-10-2023 00:01

Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı

 

Başlık 2: Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı

Genellikle yapı malzemesi olarak kullanılan ve uzun yıllar yaşayabilen Porsuk ağacı, diğer adıyla Sakız ağacı kendi kök, gövdelerinden yeni gövdeler oluşturarak varlığını koruması sebebiyle uzun yaşayan ve insanlar tarafından kutsal görülen bir ağaçtır. Bu nedenle de ölümsüzlük ağacı olarak adlandırılmaktadır.

Çiçeklenme döneminde hoş kokusuyla dikkat çeken Porsuk ağacı genel olarak Anadolu’ya özgü bir ağaçtır ve Anadolu’nun özellikle batı kesimlerinde yetişmektedir. Yaprakları koyu yeşil, kabuğu ise açık renkli ve çatlaklıdır. Nemli ve verimli toprakları seven Porsuk ağacı genellikle ılıman bölgelerde, yarı gölge ve güneşli alanlarda yetişir. Yetiştiği toprağın pH seviyesi ise 6 ila 7 arasında olmalıdır.

Porsuk ağacı sert ve dayanıklı yapısı sayesinde birçok alanda kullanılabilmektedir. Ancak genellikle mobilya, yapı malzemeleri ve dekorasyon ürünleri yapımında tercih edilir. Porsuk ağacından yapılan mobilyalar, dayanıklılığı, kolay ve rahat şekil alabilmesi bununla birlikte güzel desenleriyle popülerdir. Bu sebeple de mobilya alanında aranan bir ağaç türüdür. Diğer yandan porsuk ağacının odunsu dokusu, lüks evlerin, konakların ve ofislerin iç dekorasyonunda kullanılan paneller, döşemeler ve kaplamalar için de ideal bir malzemedir. Ayrıca müzik aletleri yapımında, özellikle de gitar yapımında da kullanılmaktadır.

Yüksek orman oluşumu potansiyeline sahip, yıl boyunca yapraklarını dökmeyen ve kırmızı meyveleri ile dikkat çeken Porsuk ağacı Türkiye’nin endemik bitkilerinden biridir. En yaygın olanları Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişen Fagus orientalis ve Köroğlu Dağları’nda yetişen Fagus sylvatica türleridir.

Ülkemizde Zonguldak ilinin Alaplı ilçesi sınırlarında Gümeli beldesindeki 398 ha büyüklüğündeki Gümeli Tabiat Anıtı içerisinde yer alan Gümeli Porsuğu dünyanın en yaşlı Porsuk ağacı unvanına sahiptir. Bilimsel adı Taxus Baccata L. Olan Gümeli Porsuğu dünyada bugüne kadar tespit edilmiş, yaşayan en yaşlı 5 ağaçtan biri olup, 2023 yılı itibariye 4119 yaşındadır. 11.03.2008 tarihinde Tabiat Anıtı olarak tescillenen Gümeli Tabiat Anıtı içinde yer alan Gümeli Porsuğu medeniyetlere şahitlik etmiş geçmişin izlerini günümüze taşımıştır. Uzun yıllar ayakta kalmayı başararak Türkiye’nin bilinen en yaşlı ağacı olma özelliğine sahiptir.

Tarih sayfalarının değişmesiyle kaderi de değişen ve her medeniyetle yeni bir yolculuk yaşayan Gümeli Porsuğunun boyu 25,5 metre ve çevresi 7,7metresir. Halen diri ve sağlıklı olup daha nice 4000 yıl daha yaşayacağı ümit edilmektedir.    

Porsuk ağacı, sadece farklı kültürlerde yüklendiği sembolik anlamlar açısından değil, kabuğundan yaprağına her zerresine yayılmış toksinler açısından da hayli zengin bir bitkidir. Tıp alanında da çeşitli şekillerde kullanılmış ve özelikle elde edilen zehir ilaç alanında değerlendirilmiştir. İbni Sina 1021 yılında kaleme aldığı, El-Kanun fi't-Tıb, kitabında bu bitkiyi kalp ilacı olarak tanımlanmıştır. Günümüzde kanser tedavilerinde de kullanılmaya başlanış ve 1962 yılında ABD'de yapılan bir araştırmada, erişkin Pasifik Porsuk ağacı kabuklarından elde edilen taksolün antikanserojen etkiye sahip olduğu keşfedilmiştir. Bu keşiften otuz yıl sonra, 1992 yılında yumurtalık kanserinin ilacı olarak piyasaya sürülmüştür. Bugün orijinal ilacın varyasyonları meme, akciğer, baş, boyun kanserleri ve AIDS ile bağlantılı tedavilerde kullanılmaktadır. Porsuk yaprağı çayı, cilt hastalıklarına ve solunum yolu enfeksiyonlarına da iyi geldiği ifade edilmektedir. Romalı şair Virgilius ve doğa bilimci Yaşlı Plinius eserlerinde yay ve zehirli ok yapımında Porsuk ağaçlarının kullanıldığından bahsetmişlerdir. 

Porsuk Ağacı Antik Yunan mitolojisinde de yer almış, ilaç ve zehirlerle ilişkisi olan tanrıça Hekate'ın kutsal bitkilerinden birisi olarak anılmıştır. Antik Yunanlar, Hekate'ye kurban ettikleri boğaların boyunlarına porsuk çelenkleri asıp; cenaze törenlerinde porsuk dalları yakarlarmış.

Porsuk ağacı, Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip ilginç özellikleri olan bir ağaçtır. Birçok inanışa göre, Porsuk ağacının altında yaşayan örümcekler insanlara bilgi verir bu yüzden porsuk ağacı Türk kültüründe bilgi ağacı olarak anılmaktadır. Aynı zamanda, porsuk ağacının dalları da her yöne doğru yayıldığı için bireylerin hayatındaki her yöne açık olması gerektiğini simgeler.

Sağlık açısından da oldukça faydalı olan Porsuk ağacına, yeraltına uzanan dallarından yeniden filizlenmesi, uzun ömürlü bir ağaç olması nedeniyle yenilenme gücü olduğundan, birçok kültürde kutsiyet de atfedilmiştir. Ölümle, ölümsüzlükle, yeniden doğuşun sembolü ve yeraltı dünyasıyla ilişkilendirilmesi yönüyle birçok Avrupa kültüründe çok eski zamanlardan bu güne hayat ağacı olarak anıla gelmiştir.

Ülkemizin en uzun yaşayan ağacı unvanını taşıyan Gümeli Porsuğunu görmek için rotanızı batı Karadeniz’e Zonguldak ilimizin Alaplı ilçesine çevirmelisiniz  

NELER SÖYLENDİ?
@
Önder GÜZELARSLAN

Önder GÜZELARSLAN

DİĞER YAZILARI Müminin Şiarı Nezaketli Olmak 2024 Mahalli İdareler Seçimini Nasıl Okumalıyız Sahi Babalar da Ağlar mı? Şair Yazar Siyaset ve Devlet Adamı Süleyman Arif Emre Miraç’a Açılan Kapı Kudüs Medeniyetin Yapısı Kitaplar ve Derik Kitap Fuarı Türk Hikâyeciliğin Duayeni 7 Güzel Adamdan Biri Rasim Özdenören Hiciv Ustası Bir Devlet Adamı Şair Eşref Bir Örnek İle Osmanlı Medeniyetine Bakış Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz Kitaplar Medeniyetin Anahtarıdır Sultan 2. Abdülhamit Han’ın Yularsız Aslanı Mihrali Bey Sizin İçin Değerli Olan Hangisi Çaydalı Mangal Kömürü Tarihi Değiştiren Savaşlar 1 Bereketli Toprakların Mayaladığı Elmalı’nın Gururu İbrahim Bedrettin Elmalı Edebiyat Dünyamızın Ustalarından Ahmet Hamdi Tanpınar Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı Konuşulan Doğrular Değil, Yaşanan Doğrular Önemlidir Kayısı Cennetinden Hüzün Diyarına Dönen Malatya Mağaranın Fermantasyon Gücü “Larende” Lezzet ve Sağlık Kaynağı Zeytinyağında Tağşişe Dikkat Koruyucu Aileler ve Manisa Koruyucu Aileler Derneği Ormanlarımız ve Doğa Yürüyüşü Türkiye’nin Tarıma Dair Sorunları ve Çözüm Önerileri Türkiye’nin En Çevreci Kuruluşu Botaş Kraliyet Jölesi Arı Sütü Sabır, Şükür ve Fütüvvet Pembe Kuvars Taşı Yün Ne Büyük Nimetmiş Meğer Bağırsaklarımız İkinci Beyin mi? Darphane, Mangır ve Kayme Üstad Necip Fazıl ve Şiire Dair Darphane, Mangır ve Kayme Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım Devrinin Yaşayan Kütüphanesi Mütefekkir Cemil Meriç Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz Cömertliğin En Üst Derecesi İsar Dünyayı Yaşanır Kılmanın Yolu Kışladan Avrupa’nın En Büyük Kütüphanesine İnsan En Değerli Varlıktır Asla Kırılmamalı Akdeniz Mutfağının Şifa Dolu Sebzesi Enginar Deyimlere Konu Olan Gülgillerden Bir Meyve “Ayva” Ömrünü Türk Milleti ve Kültürüne Adayan Bir İsim; Orhan Şaik Gökyay Kazdağları Eteğinde Bir Eko Turizm Durağı Gevher Nesibe Hatun ve Şifahanesi Kayı Boyunun Yaylağı Domaniç ve Hayme Ana Antik Çağda Bir Sağlık Merkezi “Asklepion” Küresel Ticaretin Kalbi MÜSİAD Fuarı Üzerine İnsanlık Tarihi ve Medeniyetlerin Doğuşuna İmkân Sunan Meyve İncir Umudun Yolu (Kağnı Kamyonu Yendi) Timüs Bezini Aktive Eden Mucizevi Manyetik Siyah Kum Tarih Kokan Atmosferde Doğa İle Buluşmak İstiklal Madalyalı Şehir İnebolu Seferberlik Çöreği İlk Müslüman Kadın Mucid Meryem El-İcliyye Zaferler ile Geçen Ay “Ağustos” Mimar Sinan, Eğri Minare Eğri ve Çocuk Seyyid Kurtşeyh Dede ve Devrekâni
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3287
  • 2FENERBAHÇE3285
  • 3TRABZONSPOR3252
  • 4BEŞİKTAŞ3248
  • 5ÇAYKUR RİZESPOR3248
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3246
  • 7KASIMPAŞA3246
  • 8EMS YAPI SİVASSPOR3244
  • 9BITEXEN ANTALYASPOR3242
  • 10CORENDON ALANYASPOR3242
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3240
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3238
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3237
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3237
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3236
  • 16ATAKAŞ HATAYSPOR3233
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3231
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3230
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3230
  • 20İSTANBULSPOR3216
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Adıyaman
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA