DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ali Bahattin YETİŞ
Ali Bahattin YETİŞ
Giriş Tarihi : 08-01-2024 10:46

Biraz da Said Nursi

 

Başlık 2: Biraz da Said Nursi

1878 yılında Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünde dünyaya gelir, babası Mirza, annesi Nuriye Hanım’dır. İlköğrenimine kendi köyünde başlar ve çevredeki medreselerde eğitimine devam eder. Sonunda Doğubayazıt’ta Şeyh Muhammed Celâlî’nin ders halkasına katılır, 1892 yılında henüz on dört yaşında iken icazet alır ve tekrar Bitlis’e döner, Said Nursi burada kısa bir müddet Şeyh Emin Efendi’nin derslerine devam eder. Ardından Siirt’te Molla Fethullah Efendi ile görüşmeye gider. Fethullah Efendi’nin yaptığı imtihanda soruların hepsine doğru cevap verir, bu arada Harîrî’nin el-Maḳāmât’ından verilen metni bir defa okuduktan sonra ezberden tekrarlar, bunun üzerine hâfızası ve zekâsı ile ün salar ve kendisine Bedîüzzaman lakabını verirler.

Medreselerde sadece dinî ilimlerin okutulmasının yetersiz olduğunu savunmaya başlar, bu görüşlerini Sultan Abdülhamid’e sunmak için İstanbul’a gider. Fâtih Camii’nde vaaz vererek oradaki âlimlere de kendini kabul ettirir. Zaptiye Nâzırı Şefik Paşa tarafından kendisine ayda 1000 kuruş maaşla memleketine müderris olarak tayin edildiği bildirir. Said Nursi, İstanbul’a dilenmek için değil milletin eğitim düzeyini iyileştirmek için geldiğini söyleyerek maaşı reddeder. Bu olay üzerine bir müddet tutuklanır ve II. Meşrutiyet’in ilânında serbest bırakılır.

Otuz bir Mart Vakası ile irtibatlandırılarak 1 Mayıs 1909’da tutuklanır, ancak “Divan-ı Harbi-i Örfî” adıyla yayımladığı müdafaayı yaptıktan sonra beraat eder.

Bu sırada doğuda bir darülfünun kurma düşüncesini yeniden gündeme getirir. Bu amaçla Diyarbakır, Urfa ve Kilis üzerinden Şam’a gider. Şam’da kaldığı süre içinde önde gelen âlimlerle görüşür. Emeviyye Camii’nde hutbe okur. Şam’dan Beyrut’a, buradan ’da İstanbul’a geçer.

1915 I. Dünya Savaşı’nda kendisi ve bazı öğrencileriyle birlikte savaşa katılır Van, Bitlis ve Muş’u Ermenilere ve Ruslara karşı korumaya çalışırken birçok talebesini kaybeder. Kendisi de Bitlis’te yaralanır ve Ruslar tarafından esir alınarak Volga nehri kıyısında Kostroma’ya gönderilir. İki yıllık esaretten sonra firar ederek Almanya ve Avusturya üzerinden 1918 yılında İstanbul’a döner.

Ankara’da yeni kurulmakta olan meclise davet edilir. Mecliste istiklâl mücadelesinin kazanılmasında halkın dinî duygularının rolüne işaret eden bir konuşma yapar.

Kendisini İslâm’a adayan talebeler yetiştirmeye karar verir ve Erek dağında inzivaya çekilir. Çile ve eziyetlere katlanarak İslâm’a hizmet etmeye çalışan, kendini ibadete veren ve maneviyatı öne çıkaran bir tutum içine girer. Burdur’a sürgün edilen Said Nursi burada kendini “Risâle-i Nur” adını verdiği eserlerini yazmaya ve bu eserler doğrultusunda talebe yetiştirmeye adar. Bu aynı zamanda sürekli sürgün, hapis ve mahkemelerle geçecek hayatın başlangıcı olur. Nitekim Burdur’dan 1926 baharında Isparta’nın Barla köyüne gönderilir. Barla ’da kaldığı sekiz yıl içinde eserlerinin büyük bir kısmını yazar. 1934 yazında Isparta’ya getirirler ve 27 Nisan 1935’te tutuklanarak 100’den fazla talebesiyle birlikte Eskişehir Hapishanesi’ne gönderirler. Tutuklamalarda ileri sürülen suçlar genellikle gizli cemiyet kurma, rejim aleyhine çalışma, Cumhuriyet’in temel nizamlarını yıkmaya teşebbüs ve laikliğe aykırı davranma gibi iddialarla suçlanır. Said Nursi, Eskişehir mahkemesinde kendini bu iddialara karşı savunur ve Kastamonu’ya sürülür Said Nursi, bu şehirde sekiz yıl kaldıktan sonra 20 Eylül 1943 tarihinde yapılan bir aramada polisin ele geçirdiği kitapların kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanarak Denizli’ye gönderilir. Denizli, Isparta, Kastamonu ve diğer birçok ilden toplanan 126 talebesiyle birlikte yargılanır. Ancak mahkemenin tayin ettiği bilirkişi heyetinin Risâle-i Nur hakkında verdiği raporda siyasî bir faaliyetinin bulunmadığı, tarikat ve cemiyetçilik yapılmadığı, yazıların iman ve Kur’an’a dair konulardan ibaret olduğunun belirtilmesi üzerine talebeleriyle birlikte beraat eder.

1944 yazında Said Nursi bu defa Afyon’un Emirdağ ilçesine sürgün edilir, dört yıl sonra tekrar tutuklanıp Afyon Hapishanesi’ne konur ve yirmi ay hapse mahkûm edilir, ancak kararın temyizinde beraat eder. 1952’de Gençlik Rehberi adıyla derlenen kitap ilk defa Latin harfleriyle İstanbul’da basılır, eserin laiklik aleyhine olduğu gerekçesiyle Said Nursi bir daha mahkemeye çıkarılır, ancak İstanbul’a gelerek yaptığı savunma neticesinde beraat eder. Ayrıca her gittiği yerde özellikle üniversite gençleriyle görüşüp onlara İslâm’ı anlatmaya çalışır. Fakat yaşının çok ilerlemesi sebebiyle bu faaliyetler sağlığını etkiler. Ağır hasta olduğu halde kendi isteğiyle Emirdağ’dan Urfa’ya gider ve 23 Mart 1960 tarihinde orada vefat eder ve oraya defin edilir. Urfa’daki mezarına halkın yoğun ilgisi dolayısıyla endişelenen dönemin askerî yönetimi tarafından cesedi bilinmeyen bir yere götürülür.[1]

Said Nursi’nin Güze Sözleri

-Ey nefsim! Kalbim gibi ağla ve bağır ve de ki: ‘’Faniyim, fani olanı istemem: Acizim, aciz olanı istemem.’’

-Bizim düşmanımız: Cehalet, zaruret ve ihtilaftır. Bu üç düşmana karşı: sanat, marifet ve ittifak silahı ile cihat edeceğiz.

-Herkes sana kabir kapısına kadar arkadaşlık eder.

 

 

[1].Alparslan AÇIKGENÇ https://islamansiklopedisi.org.tr/said-nursi

NELER SÖYLENDİ?
@
Emet 4 ay önce
Muhteşem bir paylaşım.. Sonsuz teşekkürler
Ali Bahattin YETİŞ

Ali Bahattin YETİŞ

DİĞER YAZILARI Biraz da Nizamülmülk (Büyük Selçuklu Veziri) Biraz da Kilisli Abdullah Enveri (Son dönem Osmanlı Mantık Âlimi) Biraz da Şems-i Tebrizî (Mevlânâ’nın Hocası) Biraz da Hasan-i Basri Biraz da Ca’feri Tayyar Biraz da Kâhta Karadutlu Sofi Muhammed Biraz da Adıyaman Besnili Hallo Baba Biraz da Dadaloğlu Biraz da Süleyman Çelebi (Mevlidi Şerifin Yazarı) Biraz da Nasirüddin Tüsi Biraz da Adıyamanlı Hacı Abuzer Baba Biraz da Bülbülzade Abdullah Edip Biraz da İskilpli Atıf Efendi Biraz da Sabredenler ve Şükredenler Biraz da Zübeyir Gündüzalp Biraz da Ali Kuşcu (Türk  Astronomi ve Matematikçisi) Biraz da Şeyh Abdurrhman-i Erzincan-i Biraz da Selahaddin-i Eyyübi Biraz da Nüreddin Zengi Mahmut Biraz da Şeyh Ahmet El-Haznevi Biraz da Kaygusuz Abdal Biraz da Cem Sultan Biraz da Abdulkadir-i Geylani Biraz da Pir Sultan Abdal Biraz da Abdülhakim Hüseyni Hazretleri Biraz da Akşemseddin Biraz da Fatih Sultan Mehmet Biraz da Ali El-Hadi Biraz da Neyzen Teyfik Biraz da Şeyh Ahmed-i Buni Biraz da Şebşiri Biraz da Zünnu-ı Mısri Biraz da İbn Rüşd Biraz da Nef’i Birazda Abaka İlhanlı Hükümdarı Biraz da Faki-Yi Teyran Biraz da Muhammed İkbal Biraz da Itrî Efendi Biraz da Massıgnon Louis Biraz da Ali Şerîatî (İranlı Fikir Adamı) Biraz da Necip Fazıl Kısakürek Biraz da Hallacı Mansur Biraz da Ömer Hayyam Biraz da Abdülhakim Arvâsî Biraz da Süleyman Hilmi Tunahan Biraz da Feridüddin Attâr (1) Biraz’da Niyazi-i Mısri Biraz da Timur Biraz da  Nesimi Biraz da Fîhi Mâ-Fîh (2) Biraz da Erol, Muhammed Raşid Biraz da Yaman Dede (Mevlevî şairi) Biraz da Fîhi Mâ-Fîh Biraz da M. Rifat Börekçi (Cumhuriyet’in İlk Diyanet İşleri Başkanı) Biraz da Fahreddin er-Râzî Biraz da Dede Korkut Biraz da Ahmet Teküder (İlk Müslüman İlhanlı Hükümdarı) Biraz da Hatim Et-Tai (Cömertliğiyle Tanınan Şair) Biraz da Farabi Biraz da Sa’di-İ Şirazi Biraz da Edison Biraz da Hasan Sabbah (Haşhaşiler) Biraz Da Ebu Zer El Gıfari (Çölde Bir Devrimci) Biraz Da El Kindi Biraz Da Adıyaman Samsat’lı Lukianos Biraz da Muhyiddin İbn Arabi Biraz da Ahmed el Bedevi (Nurundan Peçe İle Gezen Evliya) Biraz da Hekimoğlu İsmail Biraz da İbn-İ Sina Biraz da Ahmed-i Hani 
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3390
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3341
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Adıyaman
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA