DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Önder GÜZELARSLAN
Önder GÜZELARSLAN
Giriş Tarihi : 23-01-2023 09:01

Kışladan Avrupa’nın En Büyük Kütüphanesine

 

Başlık 2: Kışladan Avrupa’nın En Büyük Kütüphanesine

Geçmişi 18. Yüzyılın ortalarına dek uzanan, bir dönem İstanbul’un ve Türkiye’nin gıda piyasasının kalbinin attığı Rami Kışlası, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uzun süren gayretleri sonrasında Avrupa’nın en büyük kütüphanesine dönüştü. Her yaştan okuyucunun ihtiyacına cevap veren koleksiyonu ile günümüze ilim ve bilim yolunda ışık saçarak, bilginin ve sürdürülebilir bir hayatın merkezi haline gelen Rami Kütüphanesi, kütüphanecilik tarihinde yeni bir sayfa açmış oldu.

İstanbul’a ve ülkemize kattığı değer ile bir ilk niteliğinde olan Rami Kütüphanesine yolculuk öncesinde kütüphanelerin tarihine bir yolculuk yapalım.     

Kütüphaneler, MÖ VII. yüzyıldan beri var olan, insanlığın ilim ve bilim yolunda önemli etkisi olan kuruluşlar arasında gelmektedir. Asırlar boyu çeşitli evreler geçiren kütüphaneler günümüzdeki yapılarıyla çağdaş, bilimsel ve araştırma kütüphaneleri haline gelmesi 18. yüzyılda ortaya çıkmıştır. İlk bilimsel ve araştırma kütüphanesi, 1735 yılında kurulan Almanya'nın Göttingen Üniversite Kütüphanesi kabul edilmektedir.

Tarihe şöyle bir yolculuk yaptığımızda ilk kütüphaneler Asur, Babil ve Hitit medeniyetlerinde karşımıza çıkmaktadır. O dönemlerde yazı yazmak için kullanılan kil tabletler çok eski devirlerdeki kitap ve kütüphanecilikle ilgili bize bilgiler vermektedir. Kütüphaneyle ilgili olarak yapılan araştırmalar ve kazılarda elde edilen bilgiler ve bulgular, kütüphaneciliğin M.Ö. 2400 yıllarına kadar uzandığını göstermektedir. M.Ö. 625 yılında Asur Devleti Hükümdarı Asurbanipal tarafından kurulan Ninova Kütüphanesi bilinen en eski kütüphanedir. Yapılan kazılar neticesinde elde edilen ve bu kütüphanede bulunan çivi yazısıyla yazılmış kil tabletlerden 20.000 kadarı bugün İngiltere’deki British Museum koleksiyonları arasında yer almaktadır. M.Ö. 3. yüzyılın ilk yarısından sonra Mısır Hükümdarı S. Ptolemeus tarafından kurulmuş olan İskenderiye Kütüphanesi devrinin en büyük kütüphanesi olma özelliğindedir. Bu kütüphanede 700.000′e yakın papirüs tomarıyla porşömen bulunduğu bilinmektedir.

M.Ö. 165 yılında kurulmuş olan Pergamon (Bergama) Kütüphanesi, Roma‘daki Bibliotheca Ulphia ve M.S. 355 yılında Büyük Konstantin’in İstanbul’da kurduğu imparatorluk kütüphaneleri ilk çağların önemli kütüphaneleri arasında yer almaktadır. Çinliler tarafından keşfedilen matbaa, Türkler ve Müslüman Araplar tarafından geliştirilerek kullanılmış ve böylelikle özellikle Abbasiler döneminde Bağdat’ta “Beytü’l-Hikme” adında Dünyanın en büyük kütüphanesi kurulmuştur. Bu kütüphanede 1.000.000 ‘dan fazla kitap olduğu kaynaklarda belirtilmektedir. 15.  yüzyıldan itibaren Avrupa’da birtakım ilmi ve teknik gelişmeler yaşanmaya başladı. Bu süreçte Avrupalılar Endülüslü Müslümanlardan matbaayı alıp üzerinde çalışmalar yaparak ve baskı teknikleri geliştirerek kitap basımına yönelmişlerdir. Kitap basımı arkasından kütüphaneciliği getirmiş ve böylelikle Avrupa’da kütüphaneler yaygınlaşmaya başlamıştır. Fransa’da Bibliotheque National, İngiltere’de British Museum, ABD’nin Washington şehrinde Kongre Kütüphanesi (Library of Congress) ve Seattle Halk Kütüphanesi gibi dünyanın en zengin kütüphaneleri ortaya çıkmıştır.

Osmanlı Devleti’nde kütüphaneler ilk dönemlerde cami, medrese, imaret ve tekke gibi hayır kurumlarının bünyesinde kurulmuştur. Daha sonraları müstakil ve düzenli kütüphaneler kurularak ilim yolunda hizmet vermeleri sağlanmıştır. Osmanlılar döneminde ilk kütüphane Osman Bey zamanında İznik’te, ikincisi ise Lala Şahin Paşa tarafından Edirne’de kurulmuştur. Fatih Sultan Mehmed Han döneminde İstanbul’un fethedilmesiyle Ayasofya yakınlarında yaptırılan medresenin hemen yanında halka açık bir kütüphane de kurulmuştur. Yine o dönemde Fatih Camii Külliyesi içindeki kütüphane, Zeyrek Camii Kütüphanesi, Eyüp Sultan Camii yanındaki kütüphaneler en meşhur kütüphaneler arasındadır. Osmanlı Devleti zamanında İstanbul’un dışında Amasya, Edirne, Bursa, Manisa, Trabzon ve diğer şehirlerde de ihtiyacı karşılayacak kütüphaneler kurulmuştur.

Cumhuriyet döneminde 1924 yılında çıkarılan Tevhid-i Tedrisat Kanunu’yla vakıf kütüphanelerindeki koleksiyonlar, 1927′de çıkan kanunla da tekke ve zaviyelerde bulunan eserler Maarif Vekaletine (Millî Eğitim Bakanlığına) bağlı kütüphanelere devredilmiştir. Maarif Vekaletine bağlı olarak faaliyet gösteren Kütüphaneler Müdürlüğü 1960′da genel müdürlük olmuş akabinde Kültür Bakanlığının kurulması ile de kütüphaneler bu bakanlığa bağlanmıştır. Günümüzde gerek devlete bağlı ve gerekse de özel olarak faaliyet gösteren 812 civarında kütüphanemiz bulunmaktadır. Bu kütüphanelerde yaklaşık 10 milyonun üzerinde kitap olduğu tespit edilmiştir.

Bu genel bilgilerden sonra Rami Kışlası ve bugün İstanbul’un dahası Türkiye’nin bilgi toplumuna açılan penceresi haline gelen Rami Kütüphanesinden bahsedelim.  İstanbul’un EyüpSultan ilçesi sınırları içinde bulunan Rami Kışlası, Osmanlı Sultanı II. Mustafa döneminde (1695-1703) sadrazamlık yapan Rami Mehmed Paşa’ya sultan tarafından çiftlik olarak armağan edilmiştir. Kayıtlara Rami Kışlası Çiftliği olarak geçen bu bölge ilk olarak Sultan III. Mustafa döneminde, Rumeli koluna sefere çıkan orduya lojistik destek veren ve bir takım ek hizmetler sunan bir alan olarak kullanılmıştır. 1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasının hemen ardından kurulan Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye ordusu için bu bölgede inşa edilen ve 1828 yılında kullanılmaya başlanan askerî kışla da Rami Kışlası olarak anılmaya başlanmıştır.

1828-29 Osmanlı-Rus Savaşı’nda, Sultan II. Mahmud’un karargâhı olarak da hizmet veren Rami Kışlası, 1836-1837 yılları arasında Mühendishane talebelerinin de kışla içinde bulunan Mekteb-i Harbiye’ye taşınması ile yalnızca askerî bir üs olmaktan çıkarak bir bilim yuvası kimliği de kazanmıştır. Cumhuriyet Dönemi’nde de 1971 yılına kadar askerî amaçlı kullanılmaya devam edilen Rami Kışlası artık bugün “yaşayan kütüphane” konsepti ile İstanbul’un bilim, sanat ve kültür yaşamının odak noktalarından biri haline dönüşerek Rami Kütüphanesi ismiyle kütüphane olarak hizmet vermeye başladı. Geleceğin dünyasını inşa edeceklere modern yapısıyla 250 yıllık tarihinin ihtişamını üzerinde taşıyan büyük bir kampüs şeklinde Avrupa’nın en büyük kütüphanesi olma gururunu bizlere yaşatan Rami Kütüphanesi artık ilim ve bilim yolunda ilerleme katetmek isteyenlerin vazgeçilmez durağı olacaktır.

Rami Kütüphanesi, bireysel ve grup okuma salonları, etkinlik alanları, atölye mekanları, engelli bireylere uygun hazırlanan engelli merkezi ile söyleşi, seminer ve sergileme gibi farklı kullanım imkanlarına sahip büyük bir kampüs olarak tasarlanmış. 220 dönümlük arazi içinde, 36 bin m² kapalı alan ve 51 bin m² lik yeşillikler içinde bir avluya sahiptir. Kapalı alan içinde 4200 kişilik oturma kapasitesi yer almaktadır. Her yaş grubundan ziyaretçinin buluşma noktası olacak olan Rami Kütüphanesi’nde Bebek ve Çocuk Kütüphanesi, Gençlik Kütüphanesi, Yetişkin Kütüphanesi, İhtisas Kütüphaneleri, Atatürk Kütüphanesi ve Yazma Eserler Kütüphanesi bulunmaktadır. Kültür ve sanat buluşmalarına ev sahipliği yapacak olan Rami Kütüphanesi çocuklardan gençlere, üniversite öğrencilerinden akademisyenlere kadar herkese 7/24 hizmet verecek.

Ülkemizin ve İstanbul’un haklı gururu olarak kitap, kültür ve sanat severlere hizmet vermeye başlayan Rami Kütüphanesini hizmete açarak önemli bir hizmet gören başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm bakanlığımıza sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Kitaba, sanata verdikleri değerden dolayı zatı devletlerini kutluyorum.

NELER SÖYLENDİ?
@
Önder GÜZELARSLAN

Önder GÜZELARSLAN

DİĞER YAZILARI Peygamber Aşkıyla Yanan Karenli Veysel Karani Müminin Şiarı Nezaketli Olmak 2024 Mahalli İdareler Seçimini Nasıl Okumalıyız Sahi Babalar da Ağlar mı? Şair Yazar Siyaset ve Devlet Adamı Süleyman Arif Emre Miraç’a Açılan Kapı Kudüs Medeniyetin Yapısı Kitaplar ve Derik Kitap Fuarı Türk Hikâyeciliğin Duayeni 7 Güzel Adamdan Biri Rasim Özdenören Hiciv Ustası Bir Devlet Adamı Şair Eşref Bir Örnek İle Osmanlı Medeniyetine Bakış Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz Kitaplar Medeniyetin Anahtarıdır Sultan 2. Abdülhamit Han’ın Yularsız Aslanı Mihrali Bey Sizin İçin Değerli Olan Hangisi Çaydalı Mangal Kömürü Tarihi Değiştiren Savaşlar 1 Bereketli Toprakların Mayaladığı Elmalı’nın Gururu İbrahim Bedrettin Elmalı Edebiyat Dünyamızın Ustalarından Ahmet Hamdi Tanpınar Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı Konuşulan Doğrular Değil, Yaşanan Doğrular Önemlidir Kayısı Cennetinden Hüzün Diyarına Dönen Malatya Mağaranın Fermantasyon Gücü “Larende” Lezzet ve Sağlık Kaynağı Zeytinyağında Tağşişe Dikkat Koruyucu Aileler ve Manisa Koruyucu Aileler Derneği Ormanlarımız ve Doğa Yürüyüşü Türkiye’nin Tarıma Dair Sorunları ve Çözüm Önerileri Türkiye’nin En Çevreci Kuruluşu Botaş Kraliyet Jölesi Arı Sütü Sabır, Şükür ve Fütüvvet Pembe Kuvars Taşı Yün Ne Büyük Nimetmiş Meğer Bağırsaklarımız İkinci Beyin mi? Darphane, Mangır ve Kayme Üstad Necip Fazıl ve Şiire Dair Darphane, Mangır ve Kayme Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım Devrinin Yaşayan Kütüphanesi Mütefekkir Cemil Meriç Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz Cömertliğin En Üst Derecesi İsar Dünyayı Yaşanır Kılmanın Yolu İnsan En Değerli Varlıktır Asla Kırılmamalı Akdeniz Mutfağının Şifa Dolu Sebzesi Enginar Deyimlere Konu Olan Gülgillerden Bir Meyve “Ayva” Ömrünü Türk Milleti ve Kültürüne Adayan Bir İsim; Orhan Şaik Gökyay Kazdağları Eteğinde Bir Eko Turizm Durağı Gevher Nesibe Hatun ve Şifahanesi Kayı Boyunun Yaylağı Domaniç ve Hayme Ana Antik Çağda Bir Sağlık Merkezi “Asklepion” Küresel Ticaretin Kalbi MÜSİAD Fuarı Üzerine İnsanlık Tarihi ve Medeniyetlerin Doğuşuna İmkân Sunan Meyve İncir Umudun Yolu (Kağnı Kamyonu Yendi) Timüs Bezini Aktive Eden Mucizevi Manyetik Siyah Kum Tarih Kokan Atmosferde Doğa İle Buluşmak İstiklal Madalyalı Şehir İnebolu Seferberlik Çöreği İlk Müslüman Kadın Mucid Meryem El-İcliyye Zaferler ile Geçen Ay “Ağustos” Mimar Sinan, Eğri Minare Eğri ve Çocuk Seyyid Kurtşeyh Dede ve Devrekâni
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3390
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3341
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Adıyaman
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA