DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ali Bahattin YETİŞ
Ali Bahattin YETİŞ
Giriş Tarihi : 25-12-2023 16:41

Biraz da Zübeyir Gündüzalp

 

Başlık 2: Biraz da Zübeyir Gündüzalp

 

Zübeyir Gündüzalp Kafkas asıllı olup 1920 yılında Konya’nın Ermenek ilçesinde dünyaya gelir. Asıl adı Ziver olup, Üstat, Zübeyir bin Avvam Hazretlerine atfen ismini Zübeyir olarak değiştirmiş ve bu isimle tanınmıştır. İlköğretimini Ermemekte, ortaokulu Silifke’de okur 1939 tarihinden sonra Ermemekte, sonra Konya’da PTT. Memuru olarak çalışır. Konya’da bulunduğu sıralarda Nurlarla tanışır ve ömrünün sonuna kadar iman hizmetini en güzel şekilde ifa eder.

Ruhunda hissettiği büyük boşluğu, Kur’an-ın tefsiri olan Risâle-i Nurla doldurur, dine hizmet etmekten başka hiçbir gayesi olmayan Zübeyir, insanların tahammül sınırlarını aşan baskılara maruz kaldıkları bir dönemde hizmet eder. Afyon Ağır Ceza Hâkiminin;

-Risâle-i Nurun talebesi imişsin? Sözlerine karşılık;

-Evet, Risâle-i Nur talebesi olduğumu memnuniyetle ve ilaân edercesine söyleyebilirim. İnkâr etmek, Risâle-i Nurun bana verdiği fazilet dersleriyle zıt olduğu için, bu cürmü işlemem. Risâle-i Nur okuyucusu olan bir kimse okuduğunu gizleyemez; bilâkis, iftiharla bilâperva söylemekten çekinmez… Diyerek karşılık verir.

Emirdağ’da Üstadı ziyaret edip (1946) yanında kalmak istediğini bildirir ancak, memuriyetine devam etmesini, sonra yanına alınacağı cevabını alır. 1948 de Afyonda tutuklanarak Üstadı ile birlikte altı ay hapis yatar. Bu tarihten itibaren Üstadın vefatına kadar hep yanında kalır.

Üstatla hapis yatarken yanlışlıkla serbest bırakıldığında bu fırsattan yararlanıp özgürlüğüne kavuşma şansına sahipti ancak, o, yapılan yanlışlığa itiraz ederek tahliyeyi engeller ve böylece Üstadından ayrılmaz.

Zübeyir Gündüzalp, Nurlara Kara Sevdalıdır. İnsanların imanını kurtarmaya vesile olmak için gecesini gündüzüne katar. İman aşkıyla yanıp tutuşurken Hâkime: Eğer komünistler mürekkep ve kâğıdı yok etmek imkânını da bulsalar, benim gibi birçok gençler ve büyükler fedai olup hakikat hazinesi olan Risâle-i Nurun neşri için, mümkün olsa derimizi kâğıt, kanımızı mürekkep yapacağız der.

Bediüzzaman Said Nursî gibi bir dâhinin şakirdi olmak liyakatini kendimde göremiyorum. Eğer kabul buyururlarsa, iftiharla, Evet, Risâle-i Nurun şakirdiyim… Diye haykırırken, orada hazır bulunan Üstat da kabul ediyorum diyecektir.

Zübeyir Gündüzalpın hizmetteki yerini Bediüzzaman Hazretlerinin: Zübeyir bana merhum birader zadem Abdurrahman’ın yerine verilmiştir diye manevî ihtar aldım. Hakikî fedakâr Zübeyir, en lüzumlu ve hizmete şiddetli ihtiyacın zamanında buraya imdada geldi… İfadelerini kullanmıştır.

27 Mayıs 1960 İhtilâlinden sonra memleketi olan Ermemekte mecburî ikamete tabi tutulur. Burada bir süre kaldıktan sonra, gizlice Ermemekten ayrılarak Ankara’ya gider. Altı ay kadar Ankara’da kalır ve 1961 de İstanbul’a gider. 2 Nisan 1971 tarihinde İstanbul’da vefat eder ve Eyüp Sultan mezarlığına defin edilir.[1]

Zübeyir Gündüzalp’ in Sözleri

-Şimdi oku kabirde okuyamasın.

-Azrail geldiğinde, bizi hizmet ederken bulsun.

-Okumak bir şeydir ama her şey o bir şeyden çıkıyor.

-Bütün tehlike okuyamamaktan çıkıyor, okuyamamaktan kork.

 

A. Bahattin YETİŞ

 

[1] http://www.rne.com.tr/portreler/bir-istikamet-ve-sadakat-abidesi-zubeyir-gunduzalp/

NELER SÖYLENDİ?
@
Emet 4 ay önce
Hepsi birbirinden güzel paylaşımlar..

Sonsuz tşk. Ederiz
Ali Bahattin YETİŞ

Ali Bahattin YETİŞ

DİĞER YAZILARI Biraz da Nizamülmülk (Büyük Selçuklu Veziri) Biraz da Kilisli Abdullah Enveri (Son dönem Osmanlı Mantık Âlimi) Biraz da Şems-i Tebrizî (Mevlânâ’nın Hocası) Biraz da Hasan-i Basri Biraz da Ca’feri Tayyar Biraz da Kâhta Karadutlu Sofi Muhammed Biraz da Adıyaman Besnili Hallo Baba Biraz da Dadaloğlu Biraz da Süleyman Çelebi (Mevlidi Şerifin Yazarı) Biraz da Nasirüddin Tüsi Biraz da Adıyamanlı Hacı Abuzer Baba Biraz da Bülbülzade Abdullah Edip Biraz da İskilpli Atıf Efendi Biraz da Said Nursi Biraz da Sabredenler ve Şükredenler Biraz da Ali Kuşcu (Türk  Astronomi ve Matematikçisi) Biraz da Şeyh Abdurrhman-i Erzincan-i Biraz da Selahaddin-i Eyyübi Biraz da Nüreddin Zengi Mahmut Biraz da Şeyh Ahmet El-Haznevi Biraz da Kaygusuz Abdal Biraz da Cem Sultan Biraz da Abdulkadir-i Geylani Biraz da Pir Sultan Abdal Biraz da Abdülhakim Hüseyni Hazretleri Biraz da Akşemseddin Biraz da Fatih Sultan Mehmet Biraz da Ali El-Hadi Biraz da Neyzen Teyfik Biraz da Şeyh Ahmed-i Buni Biraz da Şebşiri Biraz da Zünnu-ı Mısri Biraz da İbn Rüşd Biraz da Nef’i Birazda Abaka İlhanlı Hükümdarı Biraz da Faki-Yi Teyran Biraz da Muhammed İkbal Biraz da Itrî Efendi Biraz da Massıgnon Louis Biraz da Ali Şerîatî (İranlı Fikir Adamı) Biraz da Necip Fazıl Kısakürek Biraz da Hallacı Mansur Biraz da Ömer Hayyam Biraz da Abdülhakim Arvâsî Biraz da Süleyman Hilmi Tunahan Biraz da Feridüddin Attâr (1) Biraz’da Niyazi-i Mısri Biraz da Timur Biraz da  Nesimi Biraz da Fîhi Mâ-Fîh (2) Biraz da Erol, Muhammed Raşid Biraz da Yaman Dede (Mevlevî şairi) Biraz da Fîhi Mâ-Fîh Biraz da M. Rifat Börekçi (Cumhuriyet’in İlk Diyanet İşleri Başkanı) Biraz da Fahreddin er-Râzî Biraz da Dede Korkut Biraz da Ahmet Teküder (İlk Müslüman İlhanlı Hükümdarı) Biraz da Hatim Et-Tai (Cömertliğiyle Tanınan Şair) Biraz da Farabi Biraz da Sa’di-İ Şirazi Biraz da Edison Biraz da Hasan Sabbah (Haşhaşiler) Biraz Da Ebu Zer El Gıfari (Çölde Bir Devrimci) Biraz Da El Kindi Biraz Da Adıyaman Samsat’lı Lukianos Biraz da Muhyiddin İbn Arabi Biraz da Ahmed el Bedevi (Nurundan Peçe İle Gezen Evliya) Biraz da Hekimoğlu İsmail Biraz da İbn-İ Sina Biraz da Ahmed-i Hani 
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Adıyaman
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA