DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Ali Bahattin YETİŞ
Ali Bahattin YETİŞ
Giriş Tarihi : 14-11-2023 09:04

Biraz da Kaygusuz Abdal

 

Başlık 2: Biraz da Kaygusuz Abdal

 

Kaygusuz Abdal 1341 yılında Alanya’da doğar, Alanya beyinin oğludur, gerçek adının Alaeddin Gaybi’dir.

Menkıbelerin en tanınmışı onun Abdal Musa'ya bağlanışını anlatan hikâyedir:

Alanya’da bir gün avlanmaya çıkar, attığı okla bir geyiği koltuğundan vurur. Yaralı geyik kaçar, Gaybi arkasından koşar. Geyik Abdal Musa'nın tekkesine girer, arkasından avcı da girer, dervişlerden geyiği sorar. Dervişler görmediklerini söylerler. Çekişme başlar. Olaya Abdal Musa Karışır ve koltuğu altından kanlı oku çıkararak Gaybi'ye gösterir. Gaybi okunu tanır ve Musa'ya bağlanır. Alanya beyi oğlunu tekkeden kurtarmak ister ama Gaybi, Musa'dan ayrılmaz.

Kırk yıl tekkede Abdal Musa 'ya hizmet ettikten sonra şeyhi tarafından Mısır'a gönderilir Kaygusuz Abdal, orada bir tekke kurar. Bu tekke, İslam dünyasında büyük bir ün kazanır ve hastalar ve başı dara düşenlerin sığınağı olur. Kaygusuz 1444 yılında Mısır'da vefat eder. Türbesi, Kahire yakınlarında bulunan Mukattam dağında bir mağaraya defin edilir.

Hece ve aruzla şiirler söyleyen Kaygusuz'un nesirle yazılmış eserleri de vardır. Aruzla yazılmış şiirleri divanında toplanmıştır. Hece ile yazdıklarına ise cönklerde ve şiir mecmualarında rastlanıyor. Nesir eserleri: Budala-name, Mağlataname, Cefriyye-i Kaygusuz ve Esrar-ı huruf adlarını taşıyan kitapları vardır. Cefriyye, gelecekte olup bitecek olayları anlatan bir fal kitabıdır. Öbürleri tasavvufla ilgili konuları işler.

Şiirlerinin birçoğunda Kaygusuz takma adını kullanan ozan, bazı şiirlerinde Serayi adını da kullanır. Kaygusuz adını taşıyan başka şairlerin de bulunması, eserlerinden bazılarının başka bir Kaygusuz'un olabileceği kuşkusunu, doğuruyor.

Eserlerinden de anlaşıldığına göre XV .yüzyılda yaşamış olan şair, Anadolu ve Rumeli'nin birçok yerlerini gezmiş ve iyi bir öğrenim görmüştür. Özellikle hece ile yazdığı şiirlerde ve nesirlerinde güzel bir Türkçe kullanmıştır.

Kaygusuz'un tasavvufla ilgili şiirleri yanında tekerlemeleri, şathiyeleri (alaylı, iğneli ve simgeli şiirler) de önemli bir yer tutar. Yunus Emre yolunda yürüyen şair, bu tür şiirlerinde ona daha çok yaklaşır.

 

Kaygusuz Abdal’ın Bir Şiiri

 

Beğlerimiz, elvan gülün üstine

Ağlar gelür şahum Abdal Musa'ya

Urum abdalları postun eğnine

Bağlar gelür şahum Abdal Musa'ya

Urum abdalları gelir dost deyü

Eğnimüzde aba, hırka, post deyü

Hastaları gelür, derman isteyü

Sağlar gelür şahum Abdal Musa'ya

Meydanında dara durmuş gerçekler

Çalınur koç kurbanlara bıçaklar

Döğülür kudümler altun sancaklar

Tuğlar gelür şahum Abdal Musa'ya

Benim bir isteğüm vardır Kerim'den

Münkir bilmez, evliyanın sırrından

Kaygusuz'um ayru düşdüm pirimden

Ağlar gelür şahum Abdal Musa'ya

Kaygusuz Abdal.[1]

 

A. Bahattin YETİŞ

 

 

 

[1]. https://aregem.ktb.gov.tr/TR-12787/kaygusuz-abdal-1341--1444-.html

NELER SÖYLENDİ?
@
Emet 5 ay önce
Muhteşem ötesi...
Ali Bahattin YETİŞ

Ali Bahattin YETİŞ

DİĞER YAZILARI Biraz da Nizamülmülk (Büyük Selçuklu Veziri) Biraz da Kilisli Abdullah Enveri (Son dönem Osmanlı Mantık Âlimi) Biraz da Şems-i Tebrizî (Mevlânâ’nın Hocası) Biraz da Hasan-i Basri Biraz da Ca’feri Tayyar Biraz da Kâhta Karadutlu Sofi Muhammed Biraz da Adıyaman Besnili Hallo Baba Biraz da Dadaloğlu Biraz da Süleyman Çelebi (Mevlidi Şerifin Yazarı) Biraz da Nasirüddin Tüsi Biraz da Adıyamanlı Hacı Abuzer Baba Biraz da Bülbülzade Abdullah Edip Biraz da İskilpli Atıf Efendi Biraz da Said Nursi Biraz da Sabredenler ve Şükredenler Biraz da Zübeyir Gündüzalp Biraz da Ali Kuşcu (Türk  Astronomi ve Matematikçisi) Biraz da Şeyh Abdurrhman-i Erzincan-i Biraz da Selahaddin-i Eyyübi Biraz da Nüreddin Zengi Mahmut Biraz da Şeyh Ahmet El-Haznevi Biraz da Cem Sultan Biraz da Abdulkadir-i Geylani Biraz da Pir Sultan Abdal Biraz da Abdülhakim Hüseyni Hazretleri Biraz da Akşemseddin Biraz da Fatih Sultan Mehmet Biraz da Ali El-Hadi Biraz da Neyzen Teyfik Biraz da Şeyh Ahmed-i Buni Biraz da Şebşiri Biraz da Zünnu-ı Mısri Biraz da İbn Rüşd Biraz da Nef’i Birazda Abaka İlhanlı Hükümdarı Biraz da Faki-Yi Teyran Biraz da Muhammed İkbal Biraz da Itrî Efendi Biraz da Massıgnon Louis Biraz da Ali Şerîatî (İranlı Fikir Adamı) Biraz da Necip Fazıl Kısakürek Biraz da Hallacı Mansur Biraz da Ömer Hayyam Biraz da Abdülhakim Arvâsî Biraz da Süleyman Hilmi Tunahan Biraz da Feridüddin Attâr (1) Biraz’da Niyazi-i Mısri Biraz da Timur Biraz da  Nesimi Biraz da Fîhi Mâ-Fîh (2) Biraz da Erol, Muhammed Raşid Biraz da Yaman Dede (Mevlevî şairi) Biraz da Fîhi Mâ-Fîh Biraz da M. Rifat Börekçi (Cumhuriyet’in İlk Diyanet İşleri Başkanı) Biraz da Fahreddin er-Râzî Biraz da Dede Korkut Biraz da Ahmet Teküder (İlk Müslüman İlhanlı Hükümdarı) Biraz da Hatim Et-Tai (Cömertliğiyle Tanınan Şair) Biraz da Farabi Biraz da Sa’di-İ Şirazi Biraz da Edison Biraz da Hasan Sabbah (Haşhaşiler) Biraz Da Ebu Zer El Gıfari (Çölde Bir Devrimci) Biraz Da El Kindi Biraz Da Adıyaman Samsat’lı Lukianos Biraz da Muhyiddin İbn Arabi Biraz da Ahmed el Bedevi (Nurundan Peçe İle Gezen Evliya) Biraz da Hekimoğlu İsmail Biraz da İbn-İ Sina Biraz da Ahmed-i Hani 
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Adıyaman
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA