DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Önder GÜZELARSLAN
Önder GÜZELARSLAN
Giriş Tarihi : 18-08-2022 09:58

Seyyid Kurtşeyh Dede ve Devrekâni

Ülkemizin her köşesi tarih, kültür ve medeniyet barındırmakta. Tarihte önemli bir yeri olan Kastamonu ilimizin Devrekâni ilçesinde bunlardan birisi. Geçtiğimiz haftalarda aslen Devrekânili olan Yüksel Bakır kardeşim ile bu ilçemize yaptığım ziyarette birbirinden ilginç ve bir o kadar önemli bilgiler öğrenme imkânı buldum. Gezip gördüklerim ve öğrendiğim bu önemli tarihi bilgileri sizlerle paylaşmak adına bu yazıyı kaleme almış bulunmaktayım. Devrekâni’yi yine Devrekânili Seyyid Kurtşeyh Dede’nin soyundan gelen kıymetli bir dost Fikret Özkan’ın mihmandarlığında gezip dolaşmam bana ayrı bir değer kattı. Onun rehberliği eşliğinde öğrendiğim bilgiler benim için çok kıymete haiz bilgiler oldu. Küçük ama şirin bu Anadolu şehrini özümseyerek tanımanızı isterim.

Devrekâni ilçesi ve civarı yazılı tarih dönemi ve daha önceki çağlarda devamlı meskûn bir yerleşim yeridir. Bölgede yapılan kazı çalışmalarında Taktak ve Malak köyleri çevresinde bulunan el baltaları ve diğer buluntular, Kastamonu ve Devrekâni de ilk Devrekâni yerleşmenin Alt Paleolitik Döneme dayandığını göstermektedir. 1994-1997 yıllarında ilçenin Kınık Köyünde yapılan kazı ve araştırma çalışmaları bölgede M.Ö. 3000 yıllarında yerleşmelerin olduğu tespit edilmiştir. Bu kazı çalışmalarında özellikle Hititler Dönemine ait zengin bulgular elde edilmiştir. Devrekâni isminin İsfendiyaroğulları zamanında bu yörenin geçici olarak konaklama amacı ile HAN olarak kullanılmasından ve “Devlethanı” olarak isimlendirmesinden ortaya çıktığı rivayet olunmaktadır. Devlethanı ismi zaman içinde halk dilinde “Devrekâni” ye dönüşmüştür.

Çok eski bir yerleşim yeri olan Devrekâni, sinesinde barındırdığı tarihi ve kültürel eserleriyle müstesna bir yere sahiptir. Bu tarihi dokunun içinde önemli bir yer tutanlardan birisi de Seyyid Kurtşeyh Dede’nin kabri.

Devrekâni için oldukça önemli olan Seyyid Kurtşeyh Dede, en son bulunan arşiv kayıtlarına göre Kastamonu fatihi Atabeygazi ismiyle meşhur Beylerbeyi Hüsameddin Çoban Bey ile birlikte Kastamonu'nun manevi fatihlerinden biri olarak bölgeye gelmiş ve Kastamonu ili Devrekâni ilçesinde Kurtşeyh Zaviyesi'ni kurmuştur. Devrekâni Anadolu beylikleri Çobanoğulları ve Candaroğulları döneminde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Candaroğulları Beyliği'nin Yazlık Sarayı da Devrekâni Çayırcık Mahallesi'nde yer almaktadır. Candaroğlu İsfendiyar Bey oğlu İbrahim Bey'in kızı, Candaroğlu İsmail Bey'in kız kardeşi, II. Murad Han'ın Zevcesi ve Fatih Sultan Mehmed Han'ın annesi Hatice Alime Huma Hatun bu Saray dan gelin gitmiştir. Bu bilgi Osmanlı Sicilleri ile sabittir. Seyyid Kurtşeyh Dede de Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması için Anadolu’ya ilk gelenler arasındadır. Kastamonu’ya ilk yerleşen Alp Erenlerden biri olan Seyyid Kurtşeyh Dede’nin soyu baba tarafından Hz. Hüseyin (r.a.)'a dayanmaktadır. Seyyid Kurtşeyh Dede tarafından kurulmuş olan tekkede kendisinden sonra oğlu veya torunu Seyyid Abdülvehhab Efendi, sonra oğlu Veli Dede, ondan sonra da oğlu Ahmet Dede meşihat makamında bulunmuştur.

II. Beyazıt döneminde tekkenin açık ve Kurtşeyh evladından Ahmet Efendi’nin şeyhlik makamında bulunduğu, fakir, fukara ve yolculara burada yemek ikram edildiği kayıtlarda geçmektedir. Şeyh Ahmed Dede’nin zamanında Kastamonu'da maruf ve meşhur 21 zatın şehadeti, Nakibül Eşraf Kaymakamının onayı ile Seyyid ve Şeyh oldukları aynı zamanda Seyyid Kurtşeyh' in evladı oldukları tasdik edilmiştir. Seyyid Kurtşeyh Dede'nin mezar taşında kimliğinin yanında Kayı “IYI” tamgası bulunmaktadır. Bu da soyunun bir tarafının da Oğuz Kağan'a dayandığını göstermektedir. Zaviyenin resmi nüfusa kayıtlı en son şeyhleri sırasıyla Seyyid Halil Efendi, oğlu Seyyid Satı Efendi, oğlu Seyyid Molla Mehmed Efendi'dir. Zaviyeler kapatıldıktan sonra Ahmed Kureyşi olarak bilinen Ahmet Tekkeşinoğlu, idarenin tavsiyesi üzerine soy adını Özkan olarak değiştirmiş olup, 1987 yılında vefat etmiş, onun oğlu Mehmet Zeki Özkan ve Metin Özkan'ın vefatı üzerine Metin Özkan'ın çocukları ve Mehmet Zeki Özkan'ın oğlu Seyyid Fikret Özkan henüz hayattadır.

Seyyid Kurtşeyh Dede Çobanoğulları tarafından kendisine bağışlanan arazileri vakıf haline getirmiş ve Anadolu'ya gelen Türkleri buralara iskân ettirmiştir. Devrekâni’nin en büyük mahallesi neredeyse ilçenin yarısı olan Kurtşeyh Mahallesi’dir. Kurtşeyh Dedenin Zaviyesi'nin önünde bulunan dibek taşına benzer içi oyuk taşın da ilginç bir hikayesi bulunmaktadır. Rivayetlere göre oyuk taşa 2 km kadar uzakta bulunan Balabanlar Köyü'nden tahta oluklar ile süt akıtıldığı ve bu sütü her sabah buraya gelen kurtların içtiği anlatılmaktadır. Kurtlar buradan süt içtikten sonra bölge de yaşayan bütün canlıları diğer hayvanların tehlikesine karşı korumaya çalışmakta imişler. Zamanla bu oluğa süt getirilmesi imkânı ortadan kalmasından sonra ise son yıllara kadar her yıl Hıdırellez gecesi kurtların gelip bu olduktan su içtikleri ve Kurtşeyh Dede'nin kabrinin etrafında dolaşıp kimsenin malına ve canına zarar vermeksizin gittikleri birçok şahidin şehadeti ile bilinmektedir.

Devrekâni ilçesinde gezilip görülecek yerler arasında Akdoğan Şelalesi, Yaralıgöz Mesire alanı, Belovacık Balıklı Göl Beyler Barajı, Alçılar köyünde yer alan “Sisli ve Gizemli Mağara” olarak bilinen adını tabii yapısından almış, barındırdığı sarkıt ve dikitlerle ziyaretçilerine görsel şölen sunan Alçılar Mağarası ve Hatice Hüma Alime Sultan’ın gelin olarak gittiği saray ve çevresinde bulunan hamam yer almaktadır.

Devrekâni’nin kültürel ve tarihi atmosferini soluduktan sonra burada yöreye özgü yemeklerinden yememek olmaz. Yörenin en önde gelen yemeği elbette banduma. Bununla birlikte cırık (sıkma), etli ekmek, düğün böreği ve haluşka gelmektedir.

Candan insanları ile, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli rol oynayan Devrekâni tarihe şahitlik eden bir yer. Bugün özellikle pancar ekimi, sarımsak ekimi gibi önemli tarım ürünleriyle ülke ekonomisine katkı sunmakla birlikte kendi çapında sanayi gelişimiyle de kalkınmasını sürdürmektedir. Sıcaklığı ile bizleri kuşatan Anadolu insanlarını bağrında barındıran bu şirin ilçeyi ve Kastamonu’yu mutlaka görmelisiniz.

NELER SÖYLENDİ?
@
Önder GÜZELARSLAN

Önder GÜZELARSLAN

DİĞER YAZILARI Peygamber Aşkıyla Yanan Karenli Veysel Karani Müminin Şiarı Nezaketli Olmak 2024 Mahalli İdareler Seçimini Nasıl Okumalıyız Sahi Babalar da Ağlar mı? Şair Yazar Siyaset ve Devlet Adamı Süleyman Arif Emre Miraç’a Açılan Kapı Kudüs Medeniyetin Yapısı Kitaplar ve Derik Kitap Fuarı Türk Hikâyeciliğin Duayeni 7 Güzel Adamdan Biri Rasim Özdenören Hiciv Ustası Bir Devlet Adamı Şair Eşref Bir Örnek İle Osmanlı Medeniyetine Bakış Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz Kitaplar Medeniyetin Anahtarıdır Sultan 2. Abdülhamit Han’ın Yularsız Aslanı Mihrali Bey Sizin İçin Değerli Olan Hangisi Çaydalı Mangal Kömürü Tarihi Değiştiren Savaşlar 1 Bereketli Toprakların Mayaladığı Elmalı’nın Gururu İbrahim Bedrettin Elmalı Edebiyat Dünyamızın Ustalarından Ahmet Hamdi Tanpınar Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı Konuşulan Doğrular Değil, Yaşanan Doğrular Önemlidir Kayısı Cennetinden Hüzün Diyarına Dönen Malatya Mağaranın Fermantasyon Gücü “Larende” Lezzet ve Sağlık Kaynağı Zeytinyağında Tağşişe Dikkat Koruyucu Aileler ve Manisa Koruyucu Aileler Derneği Ormanlarımız ve Doğa Yürüyüşü Türkiye’nin Tarıma Dair Sorunları ve Çözüm Önerileri Türkiye’nin En Çevreci Kuruluşu Botaş Kraliyet Jölesi Arı Sütü Sabır, Şükür ve Fütüvvet Pembe Kuvars Taşı Yün Ne Büyük Nimetmiş Meğer Bağırsaklarımız İkinci Beyin mi? Darphane, Mangır ve Kayme Üstad Necip Fazıl ve Şiire Dair Darphane, Mangır ve Kayme Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım Devrinin Yaşayan Kütüphanesi Mütefekkir Cemil Meriç Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz Cömertliğin En Üst Derecesi İsar Dünyayı Yaşanır Kılmanın Yolu Kışladan Avrupa’nın En Büyük Kütüphanesine İnsan En Değerli Varlıktır Asla Kırılmamalı Akdeniz Mutfağının Şifa Dolu Sebzesi Enginar Deyimlere Konu Olan Gülgillerden Bir Meyve “Ayva” Ömrünü Türk Milleti ve Kültürüne Adayan Bir İsim; Orhan Şaik Gökyay Kazdağları Eteğinde Bir Eko Turizm Durağı Gevher Nesibe Hatun ve Şifahanesi Kayı Boyunun Yaylağı Domaniç ve Hayme Ana Antik Çağda Bir Sağlık Merkezi “Asklepion” Küresel Ticaretin Kalbi MÜSİAD Fuarı Üzerine İnsanlık Tarihi ve Medeniyetlerin Doğuşuna İmkân Sunan Meyve İncir Umudun Yolu (Kağnı Kamyonu Yendi) Timüs Bezini Aktive Eden Mucizevi Manyetik Siyah Kum Tarih Kokan Atmosferde Doğa İle Buluşmak İstiklal Madalyalı Şehir İnebolu Seferberlik Çöreği İlk Müslüman Kadın Mucid Meryem El-İcliyye Zaferler ile Geçen Ay “Ağustos” Mimar Sinan, Eğri Minare Eğri ve Çocuk
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3390
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3341
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Adıyaman
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA