DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Önder GÜZELARSLAN
Önder GÜZELARSLAN
Giriş Tarihi : 17-02-2024 23:13

Hiciv Ustası Bir Devlet Adamı Şair Eşref

 

Başlık 2: Hiciv Ustası Bir Devlet Adamı Şair Eşref

Osmanlı dönemi Türk edebiyatında Nef’i ve Süruri gibi şairlerin şahsında şöhret bulan hiciv tarzının 19. Yüzyılda yetiştirdiği en önemli temsilcilerin biri olan ve asıl adı Mehmed Eşref olup Şair Eşref olarak tanınan Gelenbevî İsmâil Efendi’nin soyuna mensup Şair Eşref 1847 yılında Manisa’nın Kırkağaç ilçesine bağlı Gelenbe’nin Yayaköyü’nde dünyaya gelmiştir. Sülalesinde bulunan din alimleri ve bilginlerden dolayı kültürlü bir aileden gelen Şair Eşref düzenli bir tahsil görmemiştir. İlköğrenimini Gelenbe'de tamamlamış daha sonra eğitimine Manisa'da Hatuniye Medresesi'nde Arapça ve Farsça dersleri alarak devam etmiştir. Özel öğretmenlerden matematik, tarih dersleri alan Şair Eşref 1870'te Manisa Vilayeti Tahrirat Kaleminde memur olarak göreve başlamıştır. Sırasıyla Turgutlu, Akhisar ve Alaşehir'de mal müdürlüğü görevinde bulunmuştur.

Çağının ilerisinde bir kafa yapısına sahip olan Şair Eşref’in yergileri, aslında Divan şiirinin bir uzantısı şeklindedir. Şekil açısından ise Ziya Paşa ve Namık Kemal’in şiirleri ile aynı çizgide yer almaktadır. Yergi şiiri alanına içerik yönünden getirmiş olduğu yenilikler ile kendinden söz ettirmeyi bilmiş bugün hala bu konuda ne kadar becerikli ve kabiliyetli olduğu takdir edilmektedir.

Şiir ve dörtlüklerinde hiciv sanatını en güzel şekilde işleyen Şair Eşref 1878 yılında İstanbul’a gelerek kaymakamlık sınavına girmiş ve bu sınavda başarılı olmuştur. Üçüncü sınıf kaymakamlık ehliyetnamesi alarak Haziran 1879’dan Aralık 1902’ye kadar Fatsa, Çapakçur, Hizan, Ünye, Tirebolu, Akçadağ, Garzan, Garbîkaraağaç, Buldan, Kula, Kırkağaç ve Gördes kazalarında kaymakam olarak çalışmıştır.

Kendisinden daha değersiz kimselerin el üstünde tutulduğunu görünce bu duruma içerlenmiş ve bu konuyu gündeme taşıyıcı birçok hicivler kaleme almıştır. Yazdığı bu hicivlerde zaman zaman hükümete de dokunması üzerine yetkilileri kızdırmıştır. Gördes kaymakamı iken İstanbul’da bir jurnal üzerine evi aranmış zamanın ileri gelenleri için yazdığı hicivleri “evrak-ı muzirre” yi evinde bulundurduğu için yargılanmıştır. Ardından da iki arkadaşıyla birlikte İstanbul’a götürülmüş ve orada yedi ay tutuklu kalmıştır. Cezasını tamamlayarak gittiği İzmir’de çevresinin boşalması ve tekrar bir jurnalle hapsedilme korkusuyla Ağustos 1903’te Mısır’a kaçarak Meşrutiyet’in ilânına kadar orada ikamet etmiştir. Bu süre zarfında kısa aralıklar da Fransa, İsviçre ve Kıbrıs’ta da kalmıştır. Şair Eşref Avrupa’da bulunduğu dönemleri için edebî hayatımın en verimli yılları olmuştur diye ifade etmiştir. Sultan II. Abdülhamid ve istibdat aleyhinde şiddetli bir mücadeleye girdiği Mısır’da 1904-1908 yılları arasında altı kitabı neşredilmiş ayrıca bazı arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı Curcuna ve Zuhûrî gibi mizah gazetelerinde çeşitli şiirleri yayımlanmıştır. II. Meşrutiyet’in ilânından sonra büyük ümitlerle yurda dönüp önce Turgutlu kaymakamlığına, ardından Adana vali muavinliğine tayin edilmiştir. Ancak Adana vali muavinliği görevini yürüttüğü sırada vali muavinliklerinin lağvı üzerine açıkta kalmış Ağustos 1909’da da emekliye sevk edilmiştir.

Şair Eşref, yobazlığın, dalkavukluğun ve liyakatsizliğin düşmanıydı. Bunu bugün de geçerli olabilecek bir dörtlüğünde şöyle dile getirmiştir.

“Sarıklı gördüğün cahilleri vekil (aydın, yetkili) sanma

Devlet ağacını kurutmak için adeta bir diken gibi sarmış

Başından boynuna indir, onunla boğ hemen köpeği

Sarık sanma, bir ölmüş beyne tutmuş bir kefen sarmış.”

Kaymakamlık görevi sırasında şahit olduğu yolsuzlukların üzerine hiç çekinmeden gitmiş ve bunları hicivleri ile dile getirmiştir. Gördes kaymakamlığı yaptığı dönemde Belediye meclis üyesinin toplantıya geç gelmesi üzerine şu sözleri sarfetmiştir:

“Kazaen, kaza olmuş şu Gördes kazası

Kaz gütmekten gelir belediye encümen azası!”

Edebiyat dünyasına Deccâl, İstimdâd, Şah ve Padişah, Hasbihal yahut Eşref ve Kemal, İran’da Yangın Var, Şair Eşref’in Külliyâtı gibi eserler bırakan hiciv ustası Şair Eşref 22 Mayıs 1912’de son yıllarını geçirdiği doğduğu yer olan Kırkağaç’ta vefat etmiştir. Bugün kabri Kırkağaç Mezarlığında bulunmaktadır. Sağlığında yazdığı bir kıtayla mezarını hiç kimsenin ziyaret etmesini istememiştir.

Yazımı Şair Eşref’in hicivleriyle cevap verdiği Kırkağaç Kaymakamı iken yaşadığı bir olayla tamamlamak istiyorum. Şair Eşref Kırkağaç Kaymakamı iken Kaymakamlık binasının her tarafının aktığını bu nedenle bakım ve onarıma ihtiyacı olduğunu merkeze bildirir. Merkezden bir telgraf gelir. Telgrafta; “Kaymakamlık binasının ihtiyaçlarını bildirin stop” yazmaktadır. Eşref bu telgrafa “binanın muhtelif yerleri akıyor stop” şeklinde bir cevap gönderir. Merkezden gelen ikinci telgrafta, “Binanın nereleri akıyor ayrı ayrı yazıp gönderin stop” ifadesi yer almaktadır. Bunun üzerine Eşref o hışımla telgrafhaneye iner ve telgrafçıya yaz oğlum der; “Binanın muslukları hariç her yeri akıyor stop” diye yanıt verir.

Yine bir gün Şair Eşref'e sormuşlar:

-Niçin hicviyelerinde isim zikretmiyorsun? Kimin için yazıldıkları belli olmuyor:

Şair gülerek şöyle demiş:

- Niçin olacak, numarasız gözlük gibi bütün alçaklara hitabetsin diye.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Önder GÜZELARSLAN

Önder GÜZELARSLAN

DİĞER YAZILARI Müminin Şiarı Nezaketli Olmak 2024 Mahalli İdareler Seçimini Nasıl Okumalıyız Sahi Babalar da Ağlar mı? Şair Yazar Siyaset ve Devlet Adamı Süleyman Arif Emre Miraç’a Açılan Kapı Kudüs Medeniyetin Yapısı Kitaplar ve Derik Kitap Fuarı Türk Hikâyeciliğin Duayeni 7 Güzel Adamdan Biri Rasim Özdenören Bir Örnek İle Osmanlı Medeniyetine Bakış Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz Kitaplar Medeniyetin Anahtarıdır Sultan 2. Abdülhamit Han’ın Yularsız Aslanı Mihrali Bey Sizin İçin Değerli Olan Hangisi Çaydalı Mangal Kömürü Tarihi Değiştiren Savaşlar 1 Bereketli Toprakların Mayaladığı Elmalı’nın Gururu İbrahim Bedrettin Elmalı Edebiyat Dünyamızın Ustalarından Ahmet Hamdi Tanpınar Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı Ölümsüzlük Ağacı Porsuk Ağacı Konuşulan Doğrular Değil, Yaşanan Doğrular Önemlidir Kayısı Cennetinden Hüzün Diyarına Dönen Malatya Mağaranın Fermantasyon Gücü “Larende” Lezzet ve Sağlık Kaynağı Zeytinyağında Tağşişe Dikkat Koruyucu Aileler ve Manisa Koruyucu Aileler Derneği Ormanlarımız ve Doğa Yürüyüşü Türkiye’nin Tarıma Dair Sorunları ve Çözüm Önerileri Türkiye’nin En Çevreci Kuruluşu Botaş Kraliyet Jölesi Arı Sütü Sabır, Şükür ve Fütüvvet Pembe Kuvars Taşı Yün Ne Büyük Nimetmiş Meğer Bağırsaklarımız İkinci Beyin mi? Darphane, Mangır ve Kayme Üstad Necip Fazıl ve Şiire Dair Darphane, Mangır ve Kayme Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım Mutlu Olmak İçin Çöp Kamyonu Teorisini Uygulayalım Devrinin Yaşayan Kütüphanesi Mütefekkir Cemil Meriç Çiftçilerin Refahı Artmadan Sanayicilerin Rekabet Gücü Artmaz Cömertliğin En Üst Derecesi İsar Dünyayı Yaşanır Kılmanın Yolu Kışladan Avrupa’nın En Büyük Kütüphanesine İnsan En Değerli Varlıktır Asla Kırılmamalı Akdeniz Mutfağının Şifa Dolu Sebzesi Enginar Deyimlere Konu Olan Gülgillerden Bir Meyve “Ayva” Ömrünü Türk Milleti ve Kültürüne Adayan Bir İsim; Orhan Şaik Gökyay Kazdağları Eteğinde Bir Eko Turizm Durağı Gevher Nesibe Hatun ve Şifahanesi Kayı Boyunun Yaylağı Domaniç ve Hayme Ana Antik Çağda Bir Sağlık Merkezi “Asklepion” Küresel Ticaretin Kalbi MÜSİAD Fuarı Üzerine İnsanlık Tarihi ve Medeniyetlerin Doğuşuna İmkân Sunan Meyve İncir Umudun Yolu (Kağnı Kamyonu Yendi) Timüs Bezini Aktive Eden Mucizevi Manyetik Siyah Kum Tarih Kokan Atmosferde Doğa İle Buluşmak İstiklal Madalyalı Şehir İnebolu Seferberlik Çöreği İlk Müslüman Kadın Mucid Meryem El-İcliyye Zaferler ile Geçen Ay “Ağustos” Mimar Sinan, Eğri Minare Eğri ve Çocuk Seyyid Kurtşeyh Dede ve Devrekâni
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3287
  • 2FENERBAHÇE3285
  • 3TRABZONSPOR3252
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5ÇAYKUR RİZESPOR3248
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3246
  • 7KASIMPAŞA3246
  • 8EMS YAPI SİVASSPOR3244
  • 9BITEXEN ANTALYASPOR3242
  • 10CORENDON ALANYASPOR3242
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3240
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3238
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3237
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3236
  • 16ATAKAŞ HATAYSPOR3233
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3231
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3230
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3230
  • 20İSTANBULSPOR3216
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Adıyaman
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA